Czas zabijania

A Time to Kill
1996
7,7 83 tys. ocen
7,7 10 1 83381
6,3 25 krytyków
Czas zabijania
powrót do forum filmu Czas zabijania

Jedna z licznych ekranizacji powieści Johna Grishama. Autora o tyle fascynującego, że niemal wszystkie jego książki to thrillery prawnicze i mimo podobnej tematyki nie nudzą. Film opowiada historię czarnoskórego Carla Lee Hailey'a (Samuel L. Jackson), który po brutalnym gwałcie na jego 10-letniej córeczce, zastrzelił sprawców zbrodni i przypadkowo ciężko ranił ochraniającego ich policjanta. Pech chciał, że zrobił to na terenie stanu, w którym obowiązuje kara śmierci. Od krzesła elektrycznego postanowił wybawić go młody adwokat Jake Tyler Brigance (Matthew McConaughey).
Fascynująca prawnicza batalia. Film skłaniający do refleksji nad prawem i moralnością. Jako człowiek ceniący praworządność doskonale wiem, że nie wolno samemu wymierzać sprawiedliwość. Ale oglądając film cieszyłem się, że Hailey ukatrupił zbirów. Z całego serca kibicowałem mu wierząc, że wyrok będzie dla niego korzystny. Jest to moim zdaniem jeden z najlepszych filmów traktujących o kwestii rasizmu i w ogóle najlepszych jakie widziałem. 9/10.

galladorn

Film z całą pewnością porusza bardzo kontrowersyjny temat;
sama jestem zwolenniczką zasady "oko za ok, ząb za ząb" i kary śmierci, ale trzeba wziąć pod uwagę, pod wpływem jakich emocji działał bohater.. Sama zapewne zabiłabym kogoś, kto zgwałciłby moje potencjalne dziecko.
A mowa podsumowująca adwokata była niesamowicie poruszająca. Matthew McConaughey doskonale wskazał bezsens podziału na "czarnych" i "białych".