PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108123}

Czekając na Joe

Touching the Void
2003
7,8 27 tys. ocen
7,8 10 1 27488
6,9 10 krytyków
Czekając na Joe
powrót do forum filmu Czekając na Joe

Rewelacyjny

ocenił(a) film na 9

Wart obejrzenia, szczególnie w obliczu ostatniej tragedii naszych polskich alpinistów ! Daje do
myślenia - przybliża sens podejmowania trudnych decyzji w sytuacji bez wyjścia.

ocenił(a) film na 10
enduroski

Kiedy usłyszałem o tej tragedii (w sensie naszych alpinistów w wyprawie na Broad Peak), o tym, że prawdopodobnie zginęli, o tym, że być może nigdy nie uda się nawet odnaleźć ich ciał, przeszły mnie autentyczne ciarki. Alpinizm to piękna i niesamowita pasja, ale jeśli coś ci się stanie - tam w górze - masz naprawdę przewalone. I teraz idzie kolejna wyprawa, podczas której znowu istnieje wyżej wymienione ryzyko (kierowana przez brata jednego ze zmarłych w celu - być może - znalezienia szczątków). Jest nad czym myśleć. Tak mi się teraz nasunęło - może po jakimś czasie ktoś się odnajdzie żywy. Bo właśnie tak było z tą historią przedstawioną w "Czekając na Joe" - jeden z uczestników został uznany za zmarłego, wpadł nawet do lodowej szczeliny, ale niesamowita wola życia sprawiła, że doczołgał się aż na dół. Kto wie, może podobnie będzie w przypadku Polaków. Trochę fantazjuję - wiem - ale, być może, jakaś nadzieja jest ?

dejwid_filmweb

Wiesz co mówią o nadziei ;)?

enduroski

Co do dokumentu bardzo przyzwoicie zrobiony, dobre zdjęcia.
Spełnia się idealnie jako uzupełnienie książki, którą wszsytkim polecam bo jak to zwykle bywa książka jest sto razy lepsza od ekranizacji.

ocenił(a) film na 7
atomowybuchowy

W przypadku naszych jest jednak nieco inaczej. Zaginęli jednak na 8000 tyś a to sporo wyżej. Inne góry, inne temperatury, inne warunki. Do tego obrzęki płuc mniej tlenu itd...