I wcale nie odebrałem ich zycia jako przejawu patologii. Ot, prości ludzie próbują byc szczęśliwi w tej naszej porąbanej rzeczywistości.
Oni wcale nie wygladaja na złych zdemoralizowanych czy zepsutych. Żyją tam gdzie żyją...i uśmiechaja się. Widac że nie jest lekka ta ich egzystencja, ale więcej w nich pogody niż w jak to się mówi ostatnio "inteligentnych mieszkańcach dużych miast". Ci ludzie są zwyczajnie sympatyczni.
Szczególnie ten co wybił 3 zęby facetowi na dyskotece... Na pewno nie można mieć do bareterów pretensji, że są tacy jacy są, ale również mówienie że są szczęśliwi itd jest brednią. Po obejrzeniu filmu robi się tylko i wyłącznie smutno, że Polska to taki meksyk i różnicę społeczne są tak wielkie...
no tak to nie są źli ludzie, nie chcą robić nikomu krzywdy, nie są też głupi, są po prostu ludźmi, którym nikt nie pokazał, że można żyć inaczej.
szkoda mi ludzi mieszkających w takich miejscach ale nie szkoda mi miejsca bo jak sam jeden z bohaterów powiedział tam jest ładnie i w mieście napewno tak nie będzie, szkoda jedynie tej wielkiej biedy i bezrobocia bo gdyby ci ludzi mieli pracę żyło im by się lepiej niż w mieście a tak żyje im się naprawdę ciężko i doceniają każde dobro
Ale większość z nich wcale nie chce pracować. Jeden koleś chciał reszcie załatwić robotę to się nie zdecydowali, bo rano trzeba wstać i trzeźwym w robocie być. Tu chodzi o postawę, a nie o możliwości.
postawy to oni z domu wyniesli czyli czekac trzrba na sobote na zasilki i pomoce socjalne zal mi tych ludzi moze i sa prosci i usmiechnieci ale na pewno nie szczesliwi i dby mogli cos zmienic wybrali by inne zycie
Dlaczego nikt nie wypowie sie na temat tej marnej tancereczki erotycznej? jej egzystencja w porownaniu, z tymi, nomen omen szczesliwymi ludzmi ze wsi, jest wyjatkowo smutna. Z tego, co zauwazylam, ona mieszka w Sosnowcu, a to na pewno nie jest wies...
sposob budowania zdan, bogactwo slownictwa nijak nie ma sie do tego chlopaka, ktory komus wybil trzy zeby. Ten chlopak jest na serio wartosciowym czlowiekiem. Skonczyl szkole, pracuje, zna swoje miejsce na ziemi. Ona daje sie tylko obmacywac, obraz nedzy i rozpaczy. cpanie, puszczanie sie to jej swiat. jak dla mnie smutne, na serio.
Na przeciwleglym biegunie wielodzietna rodzina ze wsi. Cala rodzina pracuje dla dyskoteki. sa razem. i wyjatkowo rozbroila mnie wypowiedz jednego z synow, ze szczesciem dla niego jest usmiech matki... ten tanczacy pustak nie wymysliby tego nawet za 1000 lat.
Z tym 'uśmiechem matki' to akurat był banał jak trza. Szczerości w tym się nie doszukałam jakoś. Ot, takie 'coś trza powiedzieć, jak gość z kamerą pyta'.
A tancereczka...? Fakt, smętne ta jej egzystencja, ale bardziej od jej profesji przeraża mnie to, co ma dziewczyna w domu - bezrobotnego gnoja bijącego ją regularnie, matkę rozradowaną jak dupa w zenicie z 'osiągnięć' latorośli... to czego oczekiwałeś, że jak wykarmi dzieciaka i siebie a pewnie tego jej 'ukochanego' również?
tancereczka jest przykładem na to że to nie wieś czyni z człowieka "wieśniaka" ale wiejskość idzie za człowiekiem. Mimo że przeprowadziła się do miasta to nie zmienił się jej światopogląd i podejście do życia.
A właśnie, ze wyraźnie zmienił się jej światopogląd. Mówiła, że gdy mieszkała na wsi nawet nie pomyślałaby, żeby pracować jako tancerka erotyczna. Dopiero w mieście poznała takie życie jakie teraz prowadzi przez imprezy i alkohol. Nie każda wieś jest taka jak w tym filmie. Nie ma co generalizować.
Masz rację , to NIE JEST PATOLOGIA, to życie normalnych zwykłych ludzi gdzieś w Polsce.A w czym oni są gorsi od wykładowcy na uniwersytecie, który zalicza młode studentki ?A w czym są gorsi od pani prezes korporacji, która się upija w samotności ?
Są zwykli ,prostolinijni i tyle, żadna patologia.
ta tancerka jest przykładem wyjątkowo silnej patologii. Spójrzcie na jej sposób mówienia, nie ma w nim praktycznie ani grama emocji , dobrała sobie męża który pije i bije. Jej dziecko wyrośnie na taką samą chorą osobę jak i ona ;/
a czy studentka, która się uczy, zna j.angielski i ma sponsora lub bierze pieniądze za seks jest wg ciebie patologią czy nie ?
Biorąc pod uwagę że ładnie mówi i jest wykształcona
ale dlaczego nie mozesz odniesc sie do tego co napisal GnX: "ta tancerka jest przykładem wyjątkowo silnej patologii"? rzucasz przykładami, których każdy jest w stanie wymienić miliardy. tancerka jest prosta, a w jej domu panuje patologia - tyle w tym temacie.
"człowiek wyjdzie ze wsi, wieś z człowieka nie"