PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4545}

Czekolada

Chocolat
2000
7,4 219 tys. ocen
7,4 10 1 219364
7,1 44 krytyków
Czekolada
powrót do forum filmu Czekolada

Wyczytałam gdzieś w internecie, że Czekolada została nakręcona na podstawie książki... To prawda? Biorąc pod uwagę klimat i fabułę tego filmu bardzo chętnie zgłębiłabym tajniki książki ;).

ocenił(a) film na 9
babrysia

No i znalazłam ;). Wystarczyło poświęcić chwilę na szukanie. Przepraszam za zaśmiecanie!
http://www.empik.com/czekolada-joanne-harris,287037,ksiazka-p - oto dowód rzeczowy

ocenił(a) film na 7
babrysia

Książka jest dużo gorsza niż film, uważam, że nie ma w niej tego specyficznego klimatu.

Suzette_

Film jest arcydziełem :) A do czytania książki zabierałam się dwa razy. Z początku było kiepsko, ale jak juz sie trochę jej przeczyta, to nie mozna sie od niej oderwać :)

ocenił(a) film na 9
zwijezda

szykować tabliczkę czekolady rozumiem? ;)

babrysia

A może gorąca czekoladę? :)

ocenił(a) film na 5
Suzette_

a ja się niestety nie mogę zgodzić. wręcz przeciwnie- według mnie książka jest tysiąc razy lepsza od filmu. jakos do mnie nie przemawia cieszę się, że zaczęłam od książki właśnie. a smak i zapach czekolady także i przy czytaniu przychodzą na myśl.. fenomen Harris

ocenił(a) film na 9
babrysia

też poluję na tę książkę, ciężko ją dostać, a z wielką chęcią bym ją przeczytała:)

ocenił(a) film na 7
kamila567

w necie poszukaj ebooka, pelno tego
ksiazka bardzo fajna (choc tam byl ksiadz a nie burmistrz) mam nadzieje ze film rownie dobry

ocenił(a) film na 9
chanka

film zdecydowanie polecam, rewelacyjny i nie dałam 10 chyba tylko przez wzgląd na inne filmy, które mnie absolutnie zachwyciły. atmosfera i muzyka zasługują w pełni na 10!

ocenił(a) film na 9
chanka

ebooka znalazłam, ale to nie ten klimat, dlatego zwlekam z jego przeczytaniem... a nuż znajdę gdzieś okazyjnie używany egzemplarz książki:)

kamila567

Pełno ich ;)
http://allegro.pl/listing.php/search?string=czekolada+harris&category=0&sg=0

ocenił(a) film na 9
zwijezda

jeszcze niedawno sprawdzałam na allegro i był tylko jeden egzemplarz, i to po angielsku, a teraz- super!:D

ocenił(a) film na 9
kamila567

Ciężko dostać? Ja mieszkam w małym mieście i jakoś bez problemu w miejskiej bibliotece ją dostałam :) Ale mnie się bardziej podobał film. Poza tym fabuła w książce jest nieco inna.

ocenił(a) film na 9
Gabriela_1984

już mam własny egzemplarz, jeszcze świeżutki:) biorę się za czytanie:)

ocenił(a) film na 8
Gabriela_1984

Fabuła jest trochę inna. Ale czy to nie czasem książka powstała na podstwie scenariusza filmowego, a nie odwrotnie? Tak mi się wydaje, ale czytałam juz ładnych parę lat temu i mogę się mylić.