Wyczytałam gdzieś w internecie, że Czekolada została nakręcona na podstawie książki... To prawda? Biorąc pod uwagę klimat i fabułę tego filmu bardzo chętnie zgłębiłabym tajniki książki ;).
No i znalazłam ;). Wystarczyło poświęcić chwilę na szukanie. Przepraszam za zaśmiecanie!
http://www.empik.com/czekolada-joanne-harris,287037,ksiazka-p - oto dowód rzeczowy
Książka jest dużo gorsza niż film, uważam, że nie ma w niej tego specyficznego klimatu.
Film jest arcydziełem :) A do czytania książki zabierałam się dwa razy. Z początku było kiepsko, ale jak juz sie trochę jej przeczyta, to nie mozna sie od niej oderwać :)
a ja się niestety nie mogę zgodzić. wręcz przeciwnie- według mnie książka jest tysiąc razy lepsza od filmu. jakos do mnie nie przemawia cieszę się, że zaczęłam od książki właśnie. a smak i zapach czekolady także i przy czytaniu przychodzą na myśl.. fenomen Harris
też poluję na tę książkę, ciężko ją dostać, a z wielką chęcią bym ją przeczytała:)
w necie poszukaj ebooka, pelno tego
ksiazka bardzo fajna (choc tam byl ksiadz a nie burmistrz) mam nadzieje ze film rownie dobry
film zdecydowanie polecam, rewelacyjny i nie dałam 10 chyba tylko przez wzgląd na inne filmy, które mnie absolutnie zachwyciły. atmosfera i muzyka zasługują w pełni na 10!
ebooka znalazłam, ale to nie ten klimat, dlatego zwlekam z jego przeczytaniem... a nuż znajdę gdzieś okazyjnie używany egzemplarz książki:)
jeszcze niedawno sprawdzałam na allegro i był tylko jeden egzemplarz, i to po angielsku, a teraz- super!:D
Ciężko dostać? Ja mieszkam w małym mieście i jakoś bez problemu w miejskiej bibliotece ją dostałam :) Ale mnie się bardziej podobał film. Poza tym fabuła w książce jest nieco inna.