Czekolada

Chocolat
2000
7,4 220 tys. ocen
7,4 10 1 219583
7,0 37 krytyków
Czekolada
powrót do forum filmu Czekolada

Trochę mi jednak żal, że Hallstrom nie wykrzesił trochę więcej z tej historii. Znając jego "Co gryzie Gilberta Grape`a" i "Wbrew regułom", spodziewałem się bardziej wnikliwego obrazu społeczności małomiasteczkowej. Oczywiście, pod względem wizualnym jest to rzecz równie urokliwa jak widok czekolady, ale z taką obsadą i z takim talentem szwedzkiego artysty mogło i powinno być lepiej.

ocenił(a) film na 8
Thommy

Hmm, ja właśnie się zastanawiałem czy z takiego tematu można coś jeszcze wykrzesić. Bo film jest dobry, bardzo fajnie się oglądało. Tylko właśnie zastanawiam się czego mu brakowało, żeby można powiedzieć że był bardzo dobry, a czegoś niewątpliwie brakowało. Do tej pory uważałem, że to właśnie temat filmu jest tym czymś i że nie da się po prostu więcej wycisnąć z tej historii.
Natomiast co do obsady to jednym słowem- rewelacja, a szczególnie Alfred Molina i Judi Dench.
Czy potrzebny był bardziej wnikliwy obraz mieszkańców tego miasta? Myślę ,że i tak został on bardzo dobrze przedstawiony, bo jednak mogliśmy zobaczyć jacy są ci ludzie i ich ocenić. Że robią coś, a w głębi serca uważają inaczej itp. Przynajmniej mi właśnie to przedstawienie postaci podobało się najbardziej.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Likwidacja_konta

No to obaj mamy z grubsza podobne zdanie co do tego filmu. Niby jest to rzecz o tolerancji, a jednak za mało mocna, za mało emocjonująca. Ogląda się bez zgrzytów, bo i widoki malownicze i aktorzy zagrali bezbłędnie. Czyli w sumie nieźle, niemniej nie obejdzie się po sensie bez tego "ale". I takie produkcje bywają.