PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36040}

Daleko od nieba

Far from Heaven
2002
7,0 8,2 tys. ocen
7,0 10 1 8196
7,4 27 krytyków
Daleko od nieba
powrót do forum filmu Daleko od nieba

temu filmowi do tych, które są dla mnie ważne i mnie zachwycają. "Daleko od nieba" to dla mnie po prostu ładny obraz: tym bardziej, że nic nie można zarzucić zdjęciom. Kolorystyka, taka jesienna, jest doskonałym tłem dla rozgrywającego się dramatu Cathy. Ale film nie wzbudza we mnie entuzjazmu i to głównie ze względu na jej postać. Bo choć cierpi - lepiej w tych czasach wybrać szczęście rodziny oraz nieskazitelną reputację jej męża. Więc się nie buntuje i przez to nie wzbudza mojego współczucia. Gdyby cos się wydarzyło, gdyby krzyczała, robiła awantury, skonsumowała znajomość z, niczego sobie zresztą, czarnoskórym ogrodnikiem - byłoby na co popatrzeć. Ja jednak oczekuję większych emocji.

użytkownik usunięty
nata_2

Kim jest bohaterka?
Film nie jest taki jaki chciałaś, bo jest to film o półidiotce, która dopiero pod wpływem prawdziwego mężczyzny (nie samca) budzi się do życia. Ale za daleko w tym budzeniu się nie może zajść - tego wymaga prawda psychologiczna o półidiotce.
Film jest, tu się zgadzam, pozbawiony emocji i to dowodzi inteligencji reżysera, bo emocji w bohaterce mało. Czy zwróciłaś uwagę jak bohaterka traktuje dzieci (co prawda ojciec jeszcze gorzej)? Jak się nie potrafi pokazać uczucia dzieciom, to na inne uczucia też nie ma miejsca.