Daleko od nieba

Far from Heaven
2002
7,0 8,2 tys. ocen
7,0 10 1 8244
7,4 26 krytyków
Daleko od nieba
powrót do forum filmu Daleko od nieba

film się dział w 1957/ 8 roku, to zaskakujące, że zaledwie po ok. 50 latach od takiego rasizmu i podziału, w USA czarnoskóry polityk jest o krok od bycia prezydentem, to fantastyczne, nie? :)

a film taki delikatny i subtelny (lekko nudnawy) o sprawach ciężkich i smutnych. (ładna muzyka)
7/10

ocenił(a) film na 8
studiomilkszej

Czarnoskóry polityk jest już Prezydentem, ale podziały wcale nie zniknęły. Rasizm i homofobia tkwią gdzieś głębiej i są nadal tematem poruszanym w kinie amerykańskim (dla przykładu: "Miasto Gniewu", "Samotny Mężczyzna")

A jeśli chodzi o "Daleko od nieba", film według mnie jest badzo dobry (bynajmniej nie "nudnawy"!), w ciekawy sposób obrazuje tamtą epokę w USA no i aktorsko też na poziomie.

użytkownik usunięty
Ewencja

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Ewencja

Ale cieszmy się że świat powoli, ale jednak idzie do przodu.

użytkownik usunięty
rena1971

Naprawdę? A co to znaczy - do przodu? Bo mnie się zdaje, że to już wszystko było - u schyłku świetności cywilizacji starożytnej...

ocenił(a) film na 8

Miałam na myśli naszą cywilizację. Jeśli chodzi o rasizm to na przestrzeni kilkudziesięciu lat świat zrobił duże postępy. Niezaprzeczalnie.

użytkownik usunięty
rena1971

naprawdę nie złapałaś...

rena1971

Kiedyś się to znowu wyrówna dlatego nie można powiedziec, że teraz jest coraz lepiej. Za 1000 może znowu będzie niewolnictwo i będą się śmiali z dzisiejszych czasów, które gloryfikowały rzekomą równośc.