PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=105617}

Delgo

2008
5,4 1,2 tys. ocen
5,4 10 1 1199
Delgo
powrót do forum filmu Delgo

Chyba odwrotnie bo to ta bajka była szybciej niż AVATAR....

pkuchnicki

scenariusz avatara powstał 1995 roku więc jaki plagiat

pkuchnicki

Naprawdę zupełnie nie rozumiem tej całej dyskusji o plagiacie. Wiszące góry? Ok są i tu i tu, ale pojawienie się ich w Delgo wcale nie było innowacją. (Ktoś widział Laputę, albo chociażby "Podróże Guliwera"?) Latające stwory, których dosiadają bohaterowie? Przecież to motyw przewijający się w wielu filmach. Miłujący pokój rdzenni mieszkańcy jednej krainy i wojowniczy najeźdźcy? To także motyw stary jak świat. W Delgo mamy zielone ludziki, w Avatarze niebieskie, więc to pewnie też jest plagiat, prawda? Jeżeli tak to analizować, to wszystko jest plagiatem Biblii i Mitologii. Każdy twórca czerpie z tego co jest mu znane. Opowiada na nowo podobne historie. Każde nowe dzieło jest tak naprawdę zlepkiem znanych autorowi motywów. I nic na to nie poradzimy. Bo wszystko już było. Tylko ubiera się to w nowsze kostiumy. Moim zdaniem, jakkolwiek pewne podobieństwa motywów istnieją, Avatar i Delgo to filmy o zupełnie odmiennej fabule i w życiu nie pomyślałabym o tym, żeby nazwać jedno plagiatem drugiego.

ocenił(a) film na 6
ghania

Zgadzam się z użytkownikiem ghania nawet nie w 100% a w 200% ;). Przyznam, że obejrzałem najpierw Avatar (już jakiś czas temu). Wczoraj widziałem Delgo i nawet przez myśl mi nie przeszło, że to plagiat Avatara lub odwrotnie. Ludzie - przestańcie się czepiać na siłę. Wszystko co najważniejsze napisał użytkownik ghania.

Gladiatorek

Miło mi, że ktoś się ze mną zgadza :)

ocenił(a) film na 7
ghania

Nie on jeden :)