PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94906}

Diabelski pył

Dust Devil
1992
5,6 776  ocen
5,6 10 1 776
7,3 6 krytyków
Diabelski pył
powrót do forum filmu Diabelski pył

Dobra, bez owijania w bawełnę: ten niskobudżetowy horror jest nietuzinkowy. To o czym on opowiada staje się oczywiste bardzo powoli w przeciągu trwania całego filmu, a jest to podawane bardzo lakonicznie. Siłą tego filmu miały być niedopowiedzenia, przeskakiwanie między wątkiem policjanta, kobiety i Dust Devila (BTW zmieńcie ten tytuł: nie diabelski pył, a diabeł pyłu) co miało budować suspens. Niestety wyszło to wszystko trochę chaotycznie. Kilka scen jest cokolwiek zbytecznych, przez co obecne są dłużyzny. Kiepsko rozwinięto postać, która miała być główną gwiazdą tego show, czyli demona. Robert Burke starał się być demoniczny ‘na siłę’, przez co widoczne było, że gra, a nie jest demonem. Niby twórcy sugerują, że kolekcjonuje dusze, działa jak seryjny morderca, żeby w scenie w pokoju hotelowym SPOJLER grzecznie perswadować kobiecie, że to co on chce jej zrobić, to w sumie nie takie złe, co kłóci się z mordem z początku filmu KONIEC SPOJERA. A co do drugiej strony medalu: wizualnie ten film jest oszałamiający !!! Niektóre zdjęcia zwalają z nóg. Do tego muzyka !!! I mamy: dzika i złowroga Afryka z demonem w plenerze. Przez to klimat nie poszedł w las. Nie będę wyliczał scen, które zrobiły na mnie piorunujące wrażenie, ale zapewniam: są takie, które chce się oglądać po kilka razy SPOJLER Kobieta z demonem w samochodzie widząca jego na drodze KONIEC SPOJLERA. Kilka scen jest nieoczekiwanych, co tylko dodaje do dziwności tego filmu. Mimo wszystko chyba te minusy, które podałem stoją za tym, że ten film, chyba niesłusznie, ale jest zapomniany. – naciągane 7/10

ocenił(a) film na 6
Scifrenis

Ten film widziałem z piętnaście+ lat temu na Canale Plus. Wtedy tytuł brzmiał Szatan Pustyni. Lepszy niż Diabeł, który kojarzyłby mi się przynajmniej z tasmańskim...