Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199704
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Diunę Lyncha oglądałem z 10x, sam, z przyjaciółmi i dobrze się bawiłem. Ale według mnie nieco się już zestarzała. Nigdy jednak nie doznałem takich emocji jak w kinie na projekcji nowej Diuny. Klarowna narracja, epicki film o honorze przeznaczeniu, w klimacie greckiej tragedii i space opery, z muzyką często wznoszącej się do krzyku, dobrze skonstruowaną fabułą , pełnymi postaciami i w pięknej oprawie. Ciężko mi wskazać słabe punkty tego filmu. Ludzi na sali pełen komplet i cisza jak w kościele , żadnego chrupania popcornu, kaszlenia, chrząkania i wychodzenia. Nie tylko ja byłem pod wrażeniem. Ostatnio tak się czułem oglądając w kinie po raz pierwszy Gwiezdne Wojny.

ocenił(a) film na 10
michotaur

Film genialny, piękny, wzruszający, chłonąłem każdą scenę jak dzieło sztuki

Raaadziuu

Zgadzam się. Niektórych widzów ten film jednak przerósł. Spodziewali się komiksowej narracji, filmu łatwego, lekkiego i przyjemnego. Nie zrozumieli nawet o czym Diuna jest. No cóż. Jest Chopin, jest i disco polo.

użytkownik usunięty
michotaur

Prawda! Po wczorajszym seansie miałam te same odczucia. A porównanie do greckiej tragedii (czy szerzej - do mitologii, opowieści o podróży herosa i stawaniu czoła fatum) i mnie przyszło na myśl, sądz, że jest bardzo trafne. Kocham książkę Herberta, bałam się więc trochę tej ekranizacji. Niepotrzebnie, bo Villeneuve ocalił ducha powieści i podał wszystko wspaniałe!

ocenił(a) film na 9

Trudno nie mieć skojarzeń z grecką mitologią i tragedią, skoro samo nazwisko Atrydzi się do niej odwołuje...

użytkownik usunięty
BarMor

Prawda! :)

ocenił(a) film na 6
michotaur

Obraz niech sam odpowie:
https://www.youtube.com/watch?v=9mvs0pjedRY