PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469476}

Diuna

Dune
2021
7,6 196 tys. ocen
7,6 10 1 195721
7,3 102 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Bo jeśli stoi za tym tylko Legendary Pictures to może być średnio.
Mam nadzieję, że Chińczycy rzucą trochę więcej kasiorki.

de_Franco

Ten film musi miec co najmniej 200mln$. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że zobaczymy go w 2018. Bardziej stawiam na 2020 rok.

ocenił(a) film na 8
obleh

200 m$? niestety wątpię. Hard sci-fi przeżywa ciężki okres, dobrze by było żeby chociaż było w przedziale 100-150 m$, ze względu na straty jakie przyniósł Blade Runner 49.

użytkownik usunięty
fofo505

Blade Runner raczej strat nie przyniósł bo zarobił na świecie 250mil przy budżecie niby 150mil , z tego 50mil już na starcie wziął sobie producent wiec wszyscy powinni byc zadowoleni

ocenił(a) film na 8

Nie żebym się czepiał, ale możesz mi to rozpisać ?
Jak superprodukcja za 150 mln$ ma nie przynieść klapy skoro jej przychód to zaledwie 260 mln$ ?
I o co chodzi z tym producentem ?

użytkownik usunięty
de_Franco

Producent już na początku ustalania budżetu bierze sobie zysk dla siebie , przez to sztucznie zawyza koszta że niby superprodukcja , taka kreatywna księgowość . Gdzieś czytałem jak reżyser się wypowiadał że niektóre superprodukcje kosztują mniej niż jakieś tanie niezależne filmy .

ocenił(a) film na 8

No tak, tylko, że to się kupy nie trzyma.
Po pierwsze jaką mamy pewność, o jaką kasę chodzi przy Blade Runnerze ?
Już na starcie ze 150 mln, producent bierze sobie do kieszeni 50 mln, działając
na szkodę filmu i wytwórni ? Kto by na to pozwolił ?
Coś mi się nie chce wierzyć.

Po drugie nawet gdyby przyjąć, że to prawda, to nie zmienia głównego faktu.
Niezależnie kto ile bierze, wytwórnia musi na starcie wybulić 150 mln.
Przy tak niskim przychodzie jest do tyłu na 20-25mln.
Tu się nic nie zmienia, bo niby jak ?

użytkownik usunięty
de_Franco

Całkowite koszty znają tylko inwestorzy reszta to propaganda bo niby po co maja ujawniać swoje koszta jak tak tego nikt nie weryfikuje

obleh

Odnosząc się do daty to wynika że trafiłeś w dziesiątkę :) - Reżyser powiedział że realizacja Diuny potrwa prawdopodobnie 2 lata . - https://naekranie.pl/aktualnosci/diuna-beda-dwa-filmy-ciekawa-wypowiedz-rezysera -3006370

buterfly

31 grudnia 2019:
https://movieweb.com/movies/2019/december/

obleh

Jestem ciekaw na ile to potwierdzona informacja, skoro sam reżyser tymi słowami zdaje się zaprzeczać tej dacię ;)

ocenił(a) film na 7
de_Franco

Oni lubią gigantyczne potwory, więc pewnie rzucą na czerwie :D