Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199704
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Otóż nawet nie czytając książki da się wyczuć jak wiele pominięto i niestety na pewno zubaża to całą historię. Co pominięto wiem z grubsza czytając różne materiały o "Diunie" - szykuję się dopiero do jej przeczytania. Czy można było zmieścić więcej - zdecydowanie tak. Film niemal w całości składa się z pięknych, epickich, pokreślonych majestatyczną, potężną muzyką, scen. Wszystko urywa tyłek - ale do czasu. Mnie te "na siłę" rozciąganie wszystkiego, nawet scen walk, które niemal wszystkie oglądamy w zwolnionym tempie po pewnym czasie zaczęło nużyć. Tutaj nawet jak Paul Atryda spogląda na nieruchomą skałę, to jest to puszczone w zwolnionym tempie. Mimo całego zachwytu musiałem nieźle się nawiercić przed końcem seansu, żeby po prostu nie zasnąć. I za te wady obniżył bym notę nawet do 7, ale mimo wszystko dzieło jest tak zjawiskowe, że nawet takie rzeczy mogę wybaczyć. Film niestety (albo stety w sumie ;)) zdecydowanie nie jest dla wszystkich. Jeśli hard science-fiction jest ci obce - możesz wynudzić się na śmierć. Jeśli nie - lepiej załóż pieluchę - możesz nabroić z wrażenia.