Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199627
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Hmmmmmm

ocenił(a) film na 9

Zastanawia mnie brak postaci Feyd-Rauthy w obsadzie.. Rabban-Drax jest, ale co z jego bratem?
Czyżby twórcy filmu zrezygnowali z tak kluczowej postaci?

zimna_wiosna

Może czekają do ostatniej chwili i będzie to jakiś Floyd, zeby bylo kolorowo...

jakby nie wystraczylo juz tego zonka:

Sharon Duncan-Brewster jako Kynes (Liet) ??? ----- hahah to juz pozostawiam bez komentarza.

Brak słów

PS: Chen Chang - jako Dr Yueh -- - - za młody

ocenił(a) film na 9
dia8el

Mnie nawet ten Yueh pasuje (z wyglądu), czytając książkę jakoś nie przywiązałam szczególnej wagi do jego wieku. Zaś co się tyczy Kynesa... nie zachwyca mnie to, ale cóż zrobić, takie czasy ;)

zimna_wiosna

Delikatnie podsumowałaś :)

Co do Yueh - pewnie to przez to, że pasuje mi do tego od Lyncha... :)

ocenił(a) film na 9
dia8el

Trenuję się w sztuce dyplomacji ;)
A jeszcze w temacie Yueha (czy Yuego, jak było w książce :)) - czy on był przedstawiany jako Azjata, czy to tylko interpretacja filmowców?

zimna_wiosna

Specjalnie dla Ciebie, w przełożeniu Marka Marszała:
"Paul uniósł głowę, spojrzał na sztywną postać stojącą w odległości kilku kroków i jednym rzutem oka objął wymiętą czarną szatę, kanciastą bryłę głowy z purpurowymi wargami i obwisłym wąsem, wytatuowany na czole romb najwyższego uwarunkowania oraz długie czarne włosy ujęte nad lewym ramieniem w srebrny pierścień Akademii Suk."

Więc to interpretacja filmowców.

ocenił(a) film na 7
radoslawzal

Dalej (już na Arrakis) jest tez fragment: Jessika wodziła po nim wzrokiem, zatrzymując go na wystających kościach policzkowych, na ciemnych cekinach skośnych oczu, na kremowej cerze, na sznureczkach wąsów (...) :)

dzastami

Specjalnie szukałaś tego fragmentu, czy akurat byłaś świeżo po/w trakcie pierwszego tomu i skojarzyłaś? :D

ocenił(a) film na 7
radoslawzal

Byłam świeżo po przeczytaniu pierwszego tomu i akurat skojarzyłam ten fragment :) W trakcie czytania spojrzałam też na obsadę, bo byłam bardzo ciekawa jak dobrali aktorów do poszczególnych ról.

dzastami

Rozumiem.
No nic pozostaje czekać do jesieni, ja się nie nastawiam, prawdopdoobnie ta ekranizacja to będzie wtopa.

ocenił(a) film na 8
zimna_wiosna

Ja właśnie od początku wyobrażałam sobie jako azjatę i opisy mnie chyba na to nakierowały, może też kwestia imienia? Jak dla mnie cały casting jest rewelacyjny, czekam z niecierplìwością

zimna_wiosna

Feyd podobnie jak Alia pojawią się w drugim filmie, jeżeli oczywiście powstanie, a chyba musi. Ta część filmu skończy się mniej więcej w połowie książki.

obleh

tak? w połowie książki? Tak się spodziewałem... Ale skąd to info?

obleh

długo w necie też szukałem kto zagra Irulanę i też nie znalazłem...