Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199757
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Mam zamiar się wybrać na IMAX. Z ciekawości jednak spytam - czy WRESZCIE się udało zekranizować Diunę?

ocenił(a) film na 5
wolflt

Jak widać po forum zdania są podzielone, według mnie nie do końca. Zbyt wiele rzeczy pominięto, nie przedstawiono ani nie wyjaśniono działania uniwersum Diuny, postacie i ich motywacje słabo zarysowane, konflikt polityczny i "moralny" między Atrydami i Harkonennami tylko muśnięty i to pomimo, że film ma 2,5h i ekranizuje niecałe pół pierwszej książki.

LordFatherr

Rozumiem. Dzięki za info :)

ocenił(a) film na 9
wolflt

Moim zdaniem bardzo się udało. Tylko weź pod uwagę, że to ekranizacja połowy zawartości pierwszego tomu. Może lepiej nie iść do IMAX-a. Większość narzeka na dźwięk.

Agatonik

Dziękuję za radę, posłucham.

wolflt

Przekład jest aż zbyt wierny, nie ma tu fantazjowania, można powiedzieć, ze reżyser nie skorzystał z wolnego pola jakie dał Herbert nie opisując wielu rzeczy. Ale też nie wszystko nawet z tej połowy czy 2/3 książki jest w filmie. Myślę że jest podobnie jak z Drużyną Pierścienia, jak tam nie było Toma Bombadila, tak w DIunie nie ma pewnego istotnego w książce rozdziału, choć niekoniecznie istotnego dla filmu.
Nie byłem w IMAXie, ale podobno format dla tego ekranu jeszcze bardziej podkreśla fantastyczne szerokie zdjęcia, zresztą to jest film właśnie mocno "filmowy" - liczy się wszystko na co możesz popatrzeć i wszystko co możesz usłyszeć, produkcja jest fenomenalna. Zależy jakie masz podejście do kina w ogóle, i czy lubisz poważne do bólu i powolne treści z wieloma wgniatającymi w fotel scenami czy raczej coś luźniejszego, gdzie ciągle się coś dzieje z przedłużaną w nieskończoność mega-kulminacją jak to w blockbusterach najczęściej jest. No i czy widziałeś Blade Runnera od tego reżysera, bo Diunę ogląda się podobnie tylko, że jest MONUMENTALNIE.

HUtH

Tak, widziałem Blade Runnera (obydwa). Dzięki za info :)