Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199757
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Może podeszłem do tego filmu z byt dużym optymizmem. Po trailerach zapowiadał się świetnie.
1. Najbardziej co irytuje to fakt, ze to tylko pierwsza cześć. Spodziewałem sie kompletnej historii. Nikt o tym nie informował.
2. Pomimo rozciągnięcia fabuły w czasie, czulem się przytłoczony ilością nowych informacji/postaci/lokalizacji.
3. Jednak dość często czułem nudę. Absurd?
4. Nadal jestem zachwycony efektami specjalnymi, samom sceneria i wizja świata. Jest to zupełnie inne podejście do SciFi niż znane do tej pory - bez mrugających guziczków, bipbop i innych dźwięków - dojrzała wizja protego minimalistycznego schludnego świata.
5. Reżyser oszczędził nam także żenujących, tanio wykonanych scen, znanych z poprzedniej ekranizacji, które za wszelka cenę chciały wydawać się wzniosłe.

Mam wrażenie, ze będzie to jeden z tych filmów, które sa technicznie bardzo dobrze wykonane, lecz szybko zapomniane.
Jeślibym mial porównać z poprzednia ekranizacją, to nowa wersja jest jednak lepsza.

ocenił(a) film na 5
mejstej

Dzięki, że dzielisz się swoimi wrażeniami.
ad. 1 Nie wiem czy było to jakoś oficjalnie ogłaszane, ale wiele osób o tym pisało, że to będzie tylko połowa 1 książki. Ja osobiście wcześniej o tym wiedziałem i uważam ,że to dobrze, bo pozwoli pełniej zekranizować powieść.
ad. 2 Czy czytałeś wcześniej książkę? Dla mnie to dobra wiadomość.
ad.3 To subiektywna sprawa, ja jeszcze na żadnym jego filmie się nie nudziłem i mam nadzieję, że tak pozostanie.

LordFatherr

Na Blade Runnerze się wynudziłem niestety. Inne jego filmy uwielbiam.

ocenił(a) film na 8
mejstej

Czyli może być powtórka z Blade Runner 2049? Wielki budżet i wielka klapa? (finansowa, nie artystyczna).