Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199757
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Generalnie słabo - Wizualnie i dźwiękowo jest 10/10 ale nie oddaje ducha książki, strasznie okrojona historia. Poprzednie ekranizacje, jakie by nie były, starały się oddać to w większym stopniu i im to jako tako wyszło. Tutaj tego brakuje bo fabuła idzie do przodu pomijając bardzo istotne wątki, które tworzą tkankę tej opowieści i to mnie najbardziej boli. Zarzuty że zmienili płeć jednego z bohaterów albo tym podobne są absurdalne, to tutaj zostało dobrze zrobione (Liet Kaynes - bardzo dobrze zagrana rola) ale niestety film nie ma głębi książki, jest okrojony na maksa...
Jeśli ktoś nie czytał pierwowzoru to jak najbardziej polecam bo film jest wyjątkowy ale dla fanów lektóry będzie tutaj zdecydowanie za mało treści - efekty specialne ad 2021 niestety nie wystarczą.

ocenił(a) film na 9
barnabaszu

Chyba dawno nie czytałeś książki. Każdy fan wiedział, że będzie problem z ekranizacją piereszej połowy, ponieważ nie ma tam akcji rodem z Marvela. Jednak ja byłem na tym filmie już 4x i dalej mi się podoba. Czekam na więcej - szkoda ze dwa lata, ale dam radę. DV przeniósł, książkę na film perfekcyjnie. Tak wielu rzeczy brakuje np. Bankietu, gry Gurnay, rozmowy Jessici z doktorem czy większej roli Mapes, ale to jest film... Nie wszystko da się w nim umieścić. Oczywiście, ja bym wolał serial ;)

ocenił(a) film na 5
Sorn_Glannath

Cieszę się że film Ci się podobał, każdy ma swoje odczucia i tak powinno być :) ale np między lądowaniem Atrydów na Arrakis a atakiem Harkonnenów/Sardaukarów w książce minęło kilkaset stron i wiele ciekawych zdarzeń. Tutaj ten atak był, mam wrażenie od razu prawie po lądowaniu - w tym momencie, oglądając, poczułem się bardzo zawiedziony. Nawet mój kumpel powiedział "teraz będzie atak", a ja do niego - "niemożliwe, za wcześnie"... istota książki dla mnie była właśnie w tych rozgrywkach a nie w perfekcyjnym pokazaniu świata Diuny, co im jak najbardziej wyszsło. Jako film 8/10, jako ekranizacja 4. Takie mam odczucia

ocenił(a) film na 9
barnabaszu

Wybacz, ale nie zgadzam się z Tobą. To jest film. Chcesz bardziej rozbudowanej fabuły to załatw serial. Pewnych rzeczy nie da się zrobić. Moim zdaniem film mógłby by dłuższy o 30- - 60 min. Jednak skoro ludzie już teraz narzekają na tempo domu to co by było jakby film trwal 3- 4h?

ocenił(a) film na 6
barnabaszu

Zupelnie sie zgadzam.Wlasnie jestem po seansie i nie moge uwierzyc jak bardzo ten film jest plytki i malo szczegolowy bez klimatu.Bohaterowie sa przedstawieni bardzo nijako a a sam swiat DUNE jest poprostu nudny i pusty.Wersja Davida Lyncha juz zawsze bedzie ta najlepsza wersja DUNE