Technologia lotów międzygwiezdnych a oni się nawalają na miecze (i nawet nie świetlne )- słabe to
To znaczy, że musisz przeczytać książkę! Gorąco polecam. "Diuna" Herberta to arcydzieło! W powieści wyjaśnione jest dlaczego używano takiej a nie innej broni i jak i był związek walki z historią ludzkości i wyborami wynikającymi z przeszłych doświadczeń i z poczucia honoru... Poza tym nie myśląc już o zawiłościach historii i praw w świecie przedstawionym: wystarczy, że zobaczysz jak w filmie działają tarcze, by zrozumieć, że tak naprawdę broń palna nie byłaby skuteczna... Mnie sceny walki zachwyciły.
tarcze - niezbyt zresztą udatnie pokazane w filmie - tworzą rodzaj indywidualnego pola magnetycznego, które chroni posiadacza przed większością radzajów broni. Jednyną bronią, która może ją pokonać, paradoksalnie jest właśnie broń biała. I do tego cios nie może być zbyt szybko wyprowadzony, lub należy go spowolnić w ostatniej fazie, aby mógł ją przeniknąć. Sceny walk (dla kogoś, kto nie czytał powieści i nie zna opisu tych zasad) nie za bardzo to pokazują. Stąd właśnie wg zamysłów autora powieści wynika tak powszechne użycie wszelkiego rodzaju broni białej i szkolenie w jej użyciu
Dobrze, dzięki za wyjaśnienie, ma to sens. Fakt- nie czytałem książki, gdyby wyjaśnili to tak jak wy w filmie - znacznie zmieniło by to mój odbiór jak i ocenę