Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199757
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Zanim widzimy logo otwierajace mamy klimatyczne zdanie, wypowiedziane dziwnym głosem: Dreams are message from the deep. Brzmi jak język Sardaukarów, ale w takm razie kim jest mówca?. Mnie bardziej pasuje to zdanie do nawigatora Gildii. Jakieś pomysły?

obleh

Można dumać i rozpisywać się o tym, do niczego nie dochodząc, bo tylko twórcy wiedzą. A może wcale nie zastanawiali się, że ludzie będą to tak rozkminiać, tylko po prostu fajnie im to brzmiało.
Zamiast wymyślać, kto to mówi, lepiej uznać, że to po prostu motto, "thought-provoker" czy jak to tam nazwać jeszcze. Bo potem rezonuje.

HUtH

Sny są jednym z głównych tematów tego filmu, więc na pewnoma to zdanie znaczenie. Może po obejrzeniu kokejnych części ta zagadka się rizwiąże. Dumać zawsze warto.

obleh

myślę - dla mnie to oczywiste że to chodzi o wizje Paula, a zgadza to się z filozofią książki,
te słowa mówiąc krótko mają podkreślić znaczenie - w sensie rangę jego snów. Zanim zrobię własny wpis - oj nieczęsto zdarza mi się, podkręśle że dla mnie te sny są w konwencji Hard- sF, (mimo opinii o książce Soft SF itd), chodzi o czynniki zewnętrzne które doporwadziły do powstania Paula mówiąc kolokwialnie, zresztą w filmie jest mowao wrażliwości jego na Melanż - to co by lekko wyjaśnić mój pogląd. (Filmu nie oceniam, bowiem takich filmów się nie ocenia :))

meadow3

Bardziej mi chodzi o to kto te słowa wypowiada. Mają metaliczne brzmienie i w kinie robią fajne wrażenie na start.

obleh

no dobr m

obleh

mam tu swój pomysł: pewnie jest to głos z innych wspomnień jeśli wiesz o co kaman :)