Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199548
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

gdybanie

ocenił(a) film na 8

Ogólnie to super, że Diuna i że Villeneuve, ale osobiście mam dość odgrzewanych mielonych po stokroć kotletów. Gdzieś w głębi liczyłem że Villeneuve być może postanowi opowiedzieć o preludium Diuny, o częściach napisanych przez syna F.Herberta.

ocenił(a) film na 10
blondi_filmweb

nie zgodzę się z Tobą, Po pierwsze moim zdaniem książki napisane przez syna Herberta są dużo słabsze. Zarówno od strony języka jak i samej historii. Po drugie, Lynch nakręcił film na podstawie tylko pierwszego tomu, a o ile dobrze pamiętam jest ich z siedem. Jest sporo materiału do wykorzystania

ocenił(a) film na 6
blondi_filmweb

O jakich stokrociach mówisz? :D Dotąd powstał film w 1984 i serial w 2000 roku, którego mało kto miał okazję oglądać. Dochodzi fakt, że w tych latach nie było technicznych możliwości by zrobić ekranizację porządnie. Ja tam się cieszę, że po wymiętoleniu cykli dla nastolatków wzięli się za porządne uniwersum S-F. I jak glogi liczę, że zekranizują wszystkie tomy.

ocenił(a) film na 5
agrutko

1984 nie było możliwości? Chłopie! Pierwsze Starsy pokazały, że już tylko brak budżetu i brak wyobraźni ograniczają wytwórnie. Bez grafiki komputerowej można wszystko, trzeba tylko chcieć.

ocenił(a) film na 6
harkonen_mgla

Okazało się, że miałeś rację :d
Nowa Diuna to techdemo współczesnych technologii audiowizualnych i... nic więcej.

ocenił(a) film na 5
agrutko

Ano. Niestety.

ocenił(a) film na 5
agrutko

Bo mnie cholera weźmie! Autobus można na czerwia przerobić, albo jeszcze lepiej położyć trochę szyn na pustyni, góra plastiku, w każdego kilkunastu animatorów (nie sobie każdy osobnym pierścieniem korpusu posteruje, a pysk...). Dobra, szkoda mego czasu. No, wkurzyłem się.

ocenił(a) film na 6
harkonen_mgla

W Diunie Lyncha nawet nie kryli się z tym, że ornitoptera zrobili z lawety i tojtoja :D

ocenił(a) film na 5
blondi_filmweb

Herbert się w grobie przewraca jak mu czytają syf, który spłodził jego zidiociały synek.

harkonen_mgla

amen bracie, nic dodać nic ująć