Diuna

Dune
2021
7,6 200 tys. ocen
7,6 10 1 199757
7,4 82 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

nie wiedzialem o tym uniwersum az do obejrzenia filmu z 2021 roku, wiec moja opinia na pewno bedzie mniej oparta na sentymentach niz u fanow ksiazek czy poprzedniego filmu.

to co w tym filmie jest dobre to efekty wizualne, wielkie ujecia jak to u villeneuve. estetyka zlych i dobrych postaci, podzial na frakcje, zapoznanie ze swiatem to tez aspekty dobrze zrealizowane. widac ze mamy tutaj swiat fikcyjny z duza iloscia tresci i detali ale wszystko przedstawione jest w wyjatkowo przystepny sposob, wiec przecietny widz w kinie nie bedzie mial problemu z przyswojeniem przesadnie skomplikowanej informacji. filmt tez dobrze eksploruje tematyke natury dyplomacji, cos czym villeneuve jest zafascynowany i widac to bylo juz w "nowym poczatku".

to teraz zle: mamy tu do czynienia z wybrancem typu harry potter mesjasz jezus, ktory jest z tego powodu smutny. ale nie tylko on, przewazajaca wiekszosc postaci to melancholijne placzki uzalajace sie nad swoim cierpieniem. jak juz pominiemy uciskane mniejszosci (smiechu warte, poniewaz inspirowane ludami bliskiego wschodu), to od polowy film jest po prostu o nudnym przemierzaniu pustyni. na koncu mamy jeszcze jakies 2 scenki utwierdzajace naszego glownego bialasa jako mesjasza ratujacego uciskanych i mamy koniec filmu z wielka furtka na sequel i oswiadczeniem ze ten film byl do doopy, poniewaz sequel bedzie lepszy i wiekszy. no i sceny walki. nudne, z kiepska choreografia i w ogole nie stymulujace mojego action mana. dennis powinien se obejrzec jakies filmy z brucem lee, kill billa albo z jasonem stathamem jesli zamierza krecic wiecej akcji.

ocenił(a) film na 8
funky_down

Tylko, że to antymesjasz, wiszący przyszłość, która mu się nie podoba, bo jest naznaczona wojną... Wojną w jego imieniu i to świętą, której on nie chce, ale do której jednak dąży. On nikogo nie wyzwala wręcz przeciwnie.

Kandara

wojna, ale jednak dla wyzwolenia (i ewentualnej zemsty na domie harkonnen), jesli sie nie myle. to moja pierwsza stycznosc z tym uniwersum i nie wiem jak jego misja potoczy sie dalej

ocenił(a) film na 8
funky_down

Właściwie to wojna religijna. Dżihad, który rozleje się na inne planety i w którym zginą miliony ludzi, w imię Paula. Zresztą on nawet w tym filmie wspominał, że imperator na ma synów, tylko córki... Jak myślisz, po co? Co mu po tej sliszczej główce chodzi?

Kandara

w sumie to ma sens. gosc jest dosc niepozorny i najwidoczniej dalem sie nabrac na klisze. skoro tak to props za ciekawa postac, pewnie dla herberta w koncu to on to napisal a nie villeneuve.

funky_down

"mamy tu do czynienia z wybrancem typu harry potter mesjasz jezus, ktory jest z tego powodu smutny. "

Nie no, troll

ocenił(a) film na 8
funky_down

ale zdajesz sobie sprawę, że ktoś ciekawski (tak jak ja) zajrzy na Twój profil i zobaczy Twoje oceny filmów m.in. ocena 1 np. dla "Listy Schindlera", "Chłopców z ferajny" i "Chłopca w pasiastej piżamie". Z kilometra widzi wtedy, ze bawisz się stawianiem chu...ych ocen filmom, które maja wysoką średnią na filmwebie, czemu ma to służyć ?? bo serio, ale nie uwierzę, że ktokolwiek normalny mógłby postawić taką ocenę wymienionym obrazom...

gggggrzegorz

nie lubie tych filmow

ocenił(a) film na 8
funky_down

To jest tylko polowa pierwszej ksiazki. Moze warto poczekac do jej konca;)