PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520199
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Pewnie większość fanów tego filmu zaraz mnie będzie krytykować, ale nie potrafię znaleźć
argumentów by dać temu filmowi więcej niż 7. Nie potrafię również zrozumieć tak wysokiego
miejsca w rankingu, ale to już nie pierwszy raz, kiedy ranking po prostu nie dla każdego - co
użytkownik to inne gusta. Podobną sytuację miałem z filmem Lśnienie, który tak wszyscy
zachwalali a dla mnie okazał się słabą produkcją, której nawet nie uratowała świetna gra
Jacka Nicholsona.

Django ogląda się fajnie, ale film mógłby być przynajmniej o 30 minut krótszy. Nie myślcie, że
mam coś przeciwko długim filmom, wręcz przeciwnie.. Nigdy nie byłem takim wielkim fanem
Tarantino za jakiego podaje się 90 % osób oceniających ten film. Bękarty Wojny czy Pulp
Fiction uważam za bardzo dobre, ten pierwszy nawet za rewelacyjny. Ale nie zawsze ten sam
humor, ten sam balans pomiędzy akcją i humorem powoduje, że film jest perełką. Nie
krytykuję osób, które dały temu filmowi 8,9,10, bo to rzecz gustu, mnie aż tak nie zachwycił jak
zwiastun, który widziałem po raz pierwszy w kinie.

Gra aktorska na poziomie co najmniej bardzo dobrym, DiCaprio świetnie, Waltz rewelacyjnie,
ale czegoś temu filmowi zabrakło. Do końca nie jest to western, film akcji ani komedia.. Gdzie
kucharek sześć tam nie ma co jeść, daleko, daleko temu filmowi do klimatu, jakie prezentują
westerny chociażby z udziałem Clint Eastwooda. Później zacząłem odczuwać lekkie znużenie,
dialogi niebanalne, ale mimo wszystko czasami przeciągane..

7\10 ze smutkiem, bo liczyłem, że podzielę zdanie większości osób, które zachwalały tak ten
film.

ocenił(a) film na 10
teamdox

Jak dla mnie również film na 10:

jedną gwiazdkę daję za to, że to film Tarantino,
jedną gwiazdkę za dobrą obsadę, znakomitych aktorów takich jak Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio i Waltz,
Kolejną gwiazdkę jak dla mnie ma za scenariusz
Czwartą z kolei za stworzone charaktery.
Półtorej gwiazdki przyznaję za dialogi, dla mnie najcenniejsze chyba w tym filmie..
Następną za zdjęcia,
Półtorej gwiazdki ma oczywiście za muzykę, słucham i słucham cały czas :)
Dziewiątą gwiazdkę ma za to, że nie zdarzyło mi się pójść do kina dwa razy na ten sam film w krótkim odstępie czasu
a dziesiątą, że dawno nie obejrzałam filmu, który by wywołał na mnie tak dobre wrażenie, przyznam, że sceptycznie byłam nastawiona do planu western..jednak wyszło super.

Ot, dla mnie czysta 10 w skali ;) film stworzony jest dla ludzi,którzy nie muszą się znać na sztuce, jaką jest kinematografia,
a każdy człowiek ma odczucia, a ten film odczucia zrobił na mnie naprawdę duże, wywołując wiele emocji. Krytykę pozostawiam tym, którzy się tym zajmują i owy zawód wykonują. pozdrawiam :)