PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520199
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Nie jestem wielkim fanem Tarantino, choć bardzo lubię jego oryginalne Pulp Fiction. Idąc za nakrcającą się propagandą poszede do kina na Django. Film nie jest może ideałem, ale bardzo zgrabnie brnie do przodu. Z początku trochę byłem zniesmaczony Tarantionowską brutalnością, ale szybko wskoczyłem w klimat filmu i muszę przyznać, że mi się spodobało. Szczególny plus za Dr Schultza, który jest postacią bardzo niebanalną i głęboką, nieschematyczną. No i dopóki Schultz nie ginie film podobał mi się z kadą chwilą coraz bardziej. Kompletnie nie potrafie zrozumieć tego co później stało się z Django. Nagle zaczyna mordować wszystkich białych, nawet tych, którzy go uwolnili, a następnie rusza na Candyland gdzie morduje wszystkich, włącznie z białą kobietą. Na koniec zabija Stephena, co było jedną z niewielu uzasadnionych rzeczy (gdy każe czarnym wyjść, aż spodziewałem się kwestii: "Ty nie, Stephen. Ty jeesteś biały").
Nie jestem fanem Tarantinowskiej krwi w fontannach rochlapującej się po ścianach, ale po końcówce spodziewałem się sensu. Czy jedynym sensem jest to, że Django, zasmakowawszy wolności i bezkarności pragnie zemścić się za krzywdy czarnych. Czy może zbyt na wyrost szukam sensu w zakończeniu i w ogóle w filmie? A jeli tak to dlaczego film jest tak wysoko oceniany przez społeczność?

ocenił(a) film na 9
TS095

Hmmm, z tago co mi się wydaje to Django z białych cenił tylko Schultza ( echh Niemiec, któy pomaga czarnemu i daje mu wolność, rewelacja), więc reszta nie była mu potrzebna, poza tym biali trzymali tam czarnych, więc chiał im dać wolność bo tracąc właściciela zyskują wolność, a Stephen wszystko spieprzył przecież i prawie zniszczył plan odzyskania Brunhildy i cisnął czarnym więc dostał za swoje. Poza tym wszyscy biali mogli być świadkami i powiedzieć w sądzie o kogo chodzi i zostałby wysłany list gończy za Django więc musiał wykończyć wszystkich i zniszczyć ślady (dynamit). Nie wiem czy coś jeszcze mi się nasuwa.
Film ocenianny jest wysoko bo Tarantino z pomocą aktorów znowu stworzył kilka ciekawych postaci, inne podejści do westernu z jego klimatem, poszarpana chaotyczna muzyka z kilku epok i wątek miłosny. Ode mnie 9. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
TS095

ok;p?

ocenił(a) film na 8
kokon123

Coś w tym pewnie jest. Dla mnie, jak wyciąć końcówkę, to film jest świetny. Jak ochłonąłem to powiedziałbym nawet, że bardzo mi się podobał.