PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 519 tys. ocen
8,3 10 1 518787
8,4 89 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Nie dodajemy aktorów niewymienionych w czołówce przed premierą filmu - z tego powodu została odrzucona moja kontra :/ Więc autor tej kontry: http://www.filmweb.pl/film/Django+Unchained-2012-620541/contribute/roles/2287196 /0 - również obejdzie się smakiem. Poza tym to chyba jakiś amator bo zaznaczył dla niewymienionych w czołówce rolę zwykłą <lol>

Co więcej, i co może Was zdziwić - nie dodajemy tutaj ciekawostek. Tak, tak też byłem w szoku. Otóż weryfikatorzy uznają ciekawostki dotyczące filmu za nieciekawe i ich nie akceptują :/ Moje przykłady:

1. "Jest to pierwszy film Quentina Tarantino, którego montażystką nie jest zmarła w 2010 roku Sally Menke." - niezła ciekawostka, zważywszy, że Sally zmontowała wszystkie filmy QT. Odpowiedź night_girl: "nie dodajemy"... bez komentarza...

2. "Imię głównego bohatera - Django, nawiązuje do filmu "Django" Sergio Corbucciego." - z cyklu movie connections, których pełno w filmach QT (zobaczcie sobie w "Bękartach wojny" czy "Death Proof" gdzie też je dodawałem). Odpowiedź night_girl: "niespecjalnie"... również bez komentarza...

3. "W filmie wystąpił prywatny koń Jamie Foxx'a - "Tony". - raczej rzadko zdarza się, aby aktor udostępniał swoje zwierzę na rzecz filmu więc warto to dodać jako ciekawostkę. Na FW pełno ciekawostek, że jakiś aktor np Nicolas Cage w jakimś filmie grał w swojej kurtce, butach itp, konia jednak dodać nie wolno bo... (odpowiedź Lejzorek) "super, a gołębie krążące po okolicy były z mojej hodowli"... poniżej pewnego poziomu, nie skomentuję...

4. "Jamie Foxx i Kerry Washington po raz drugi grają małżeństwo. Wcześniej taka sytuacja miała miejsce w filmie "Ray". Aktorzy wcielili się w Ray'a Charlesa i Della Bea Robinson." - hmmm jest to niewątpliwie ciekawostka, zobaczcie sobie np w "Bękartach wojny", gdzie dodałem coś takiego: "Sylvester Groth po raz drugi wcielił się w postać Goebbelsa. Wcześniej miało to miejsce w filmie "Adolf H. - Ja wam pokażę". Komentarz wera o nicku mafia: "a to raczej z filmografii aktorów można wyczytać"... Ciekawe jak wyczyta, że po raz drugi grają małżeństwo...

P.S. Wszystkie zgłaszane przeze mnie ciekawostki mają pokrycie w rzetelnych i sprawdzonych źródłach.

P.S. 2. Nie jestem amatorem w dziedzinie ciekawostek, połowa ciekawostek w "Bękartach wojny", "Death Proof" i innych filmach QT to moje dzieło.

cold_dog

Wg mnie, Twoje ciekawostki jak najbardziej powinny się znaleźć w "ciekawostkach".

ocenił(a) film na 9
jim_k

Dzięki! Bo to ciekawostki, tam ich miejsce ;)

cold_dog

zdecydowanie bez sensu, że tego Ci nie uznali.
przecież to bardzo fajne ciekawostki. ehh :/

ocenił(a) film na 7
cold_dog

Też uważam, że Twoje ciekawostki powinny się tam znaleźć, sam dodaję i wiem, że niektórzy weryfikatorzy mają za wysoko podniesioną głowę.

ocenił(a) film na 10
cold_dog

Jak to nie są ciekawostki, to co nimi jest? Nie rozumiem, czemu ich nie dodano.

ocenił(a) film na 9
cold_dog

No niestety, mam smutne potwierdzenie: http://www.filmweb.pl/film/Django+Unchained-2012-620541/contribute/curiosities/2 312018/3 - nie dodajemy ciekawostek do tego filmu :(
Ja z kolei zaczynam akcję kasowania wszystkich moich ciekawostek w filmach Tarantino... stwierdzam po czasie, że nie są ciekawe ;) Usuwam je. Poczytajcie sobie je ostatni raz w "Death Proof", "Bękartach wojny" czy "Planet terror". Pozdrawiam

cold_dog

Radykalnych poglądów głosić nie będę, bo sam zbytnio w dodawanie się nie angażuję. Zostawię tylko wzmiankę, że dziwią mnie zawsze liczne tematy w dziale Portal-filmweb.pl, których autorami są narzekający na weryfikatorów, bo ich nieprawidłowo dodane kontrybucje zostały odrzucone. Poza tym niektórzy traktują to chyba zbyt poważnie.

Natomiast w Twoim przypadku zrobiło mi się autentycznie przykro. Niektóre komentarze weryfikatrów są bardzo niskolotne i proszą się wręcz o skargę do administracji, by ktoś sprowadził co niektórych na ziemię. Z hukiem i impetem. Zwłaszcza, że wnioskując po ilości Twoich łbów i dodanych informacji zasługujesz na o wiele lepsze traktowanie. Także, w razie czego - masz mój łuk. Zdecydowanie ciekawostki te powinny zostać załączone, są naprawdę fajne i godne wyeksponowania. Choć wiem, że nie ma lepszego systemu dodawanie informacji, to pozwolę sobie nadmienić, że ten jest wadliwy. Ale my nie o tym, prawda?

ocenił(a) film na 9
Galadh

Nie o tym, ale dzięki za wsparcie. Szkoda tylko, że choćby uzbierało się tutaj 1000 postów to i tak nikogo to nie ruszy :/ Nie ma fajnych ciekawostek a są takie oklepane typu - ktoś miał zagrać ale nie zagra... sam taką dodałem i przyjęli :/ ...

ocenił(a) film na 8
cold_dog

tia.. dlatego już nie wchodzę na ciekawostki.
Szczególnie pierwsza, naprawdę ważna i ciekawa informacja, ale cóż zrobić
może moderatorzy mają permanentny zły dzień :)

ocenił(a) film na 7
cold_dog

Wybacz, ale co to za ciekawostka? Filmu nie zmontuje osoba, która nie żyje. To przecież oczywiste, więc żadna to ciekawostka, a zatem decyzja weryfikatorow jest całkowicie słuszna.

Co do drugiej ciekawostki też mam pewne wątpliwosci, ale już nie tak klarowne jak co do piwerwszej - dlatego ze nie dla kazdego jest to oczywiste, brak akceptacji mnie nie dziwi, nie miałbym jednak nic przeciwko gdyby takowa sie pojawiła.

Natomiast ciekawostki numer 3 i 4 jaknajbardziej powinny być zaakceptowane, nie ma co do tego absolutnie żadnych wątpliwosci.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

Xerxo - możemy się nie zgadzać co do 1 ciekawostki i spierać ale faktem jest, iż QT nigdy nie zrobił filmu bez udziału Sally. Ten jest pierwszy. Myślę, że warte odnotowania. Poza tym gdzieś tu (nie pamiętam przy jakim filmie) widziałem już taką ciekawostkę - jest to pierwszy film reżysera powstały bez współpracy z ...

ocenił(a) film na 7
cold_dog

Ok, tylko że nie zrobił tego filmu z Sally, bo Sally nie żyje, nie mógł więc z nią tego zrobić, wydaje mi sie że to dla każdego oczywiste, że nie zrobią tego filmu razem skoro ona nie zyje. Byćmoze jest to jasne tylko dla mnie, ale nie wydaje mi się, mam prawo to napisać. Chcialbym zobaczyć tą ciekawostkę o której mówisz i stwierdzić czy była ona tak oczywista jak ta twoja.

ocenił(a) film na 9
cold_dog

Problem twoich ciekawostek nie leży po stronie weryfikatorów, tylko w zasadach, które się zmieniły. Nabiłeś widzę mnóstwo punktów, więc wnioskuję, że należysz do "starej daty dodawaczy". Zasady zmieniły się na gorsze, bo teraz dodajemy tylko najmniej istotne rzeczy. Wiem bo sam siedzę w ciekawostkach, kupę ich dodaję, ale niestety, musiałem się dostosować do reguł. Dodaję głównie kto był rozważany do jakiejś roli (co mało mnie interesuje, bo przecież przeważnie zanim się komuś da coś do zagrania, to rozważa się kilku-kilkunastu kandydatów), błędy w filmie (to już mnie w ogóle nie interesuje jako odbiorcę), miejsce kręcenia i okres zdjęciowy (tym bardziej mnie nie obchodzi).

Niby te zasady redakcja zmieniła, żeby nie było bałaganu (co też jest wytłumaczalne po części, bo niedawno natrafiłem na ciekawostkę że "W jednym z wywiadów aktorka przyznała, że film ten jest największym gównem, w jakim zagrała" xD), ale to też działa w drugą stronę - ciężko dodać coś istotnie ciekawego, o czym twórcy np. wieloktornie mówią w wywiadach albo w filmikach z cyklu Making of... Ja miałem duży problemy przy Transformersach 3. Błędy wszystkie został mi zaklepane, ale te 'pozostałe' tylko część. A wg mnie fakt, że "W filmie miał się pojawić Steeljaw - Autobot o charakterystyce zwierzęcia, który byłby pupilkiem innego Autobota, Leadfoota. Został jednak usunięty ze scenariusza." albo że "Pierwotnie miał zginąć Autobot Dino, ale sprzeciwił się temu koncern Ferrari w model, którego przemienia wspomniany robot" jest bardziej ciekawe niż, że "Zdjęcia kręcono 17 maja oraz od 10 lipca do 19 sierpnia 2010 roku."

ocenił(a) film na 9
Freeman47

Zmiany na gorsze niestety, nie będzie już prawdziwych ciekawostek...

ocenił(a) film na 10
cold_dog

Zmiany i to zdecydowanie na gorsze - sam mam taki przykład, gdy dodawałem pełno podobnych ciekawostek do choćby serialu "24 godziny", a potem po jakimś czasie gdy analogiczne zacząłem dodawać do "Breaking Bad" już nie były akceptowane przez nowe zasady. Raz mi nawet napisano, że nie wszystko co jest na imdb musi być na filmwebie, nie wiem o co chodzi, może chcą by to bardziej "elitarny" portal był, ale przez to śmieszy mnie ciągłe pisanie o tym, że jest to drugi największy portal filmowy na świecie - może i rzeczywiście to prawda, ale zapominają dodać, że jedynie odtwórczy. Przez nowe zasady portal na pewno straci baaardzo dużo, zresztą gdyby nie to, że to była czyjaś praca to według owych nowych zasad zgłaszałbym wszystkie odstępstwa od regulaminu wpisując sakramentalne: "nie dodajemy", tak, że prawie żadne ciekawostki by się nie ostały. Co więcej przez taki burdel - gdy przy starszych filmach jest pełno różnych ciekawostek, ktoś (zazwyczaj nowy użytkownik chcący dodawać) zostaje wprowadzony w błąd, ale tym się już nie przejmują, że przez to mają więcej pracy. Dlatego też teraz dodaje bardzo rzadko, a w kwestii ciekawostek korzystam z imdb.

Freeman47

"Dodaję głównie kto był rozważany do jakiejś roli (co mało mnie interesuje, bo przecież przeważnie zanim się komuś da coś do zagrania, to rozważa się kilku-kilkunastu kandydatów)"
Również nie znoszę tych ciekawostek dotyczących castingów - zawsze przewijam, bo to mnie zwyczajnie nie interesuje, natomiast te wyżej wspomniane przez cold_dog jak najbardziej przeczytałbym z zainteresowaniem. Zarówno reguły jak i weryfikatorzy schodzą na psy. Inaczej tego nie nazwę...

cold_dog

Naprawdę świetne ciekawostki, nie wiem dlaczego nie zostały dodane, tzn. teraz już wiem, bo przeczytałam wątek do końca... jednakże uważam, że Twoje ciekawostki naprawdę są ciekawe i zasługują na dodanie.
A co do komentarza Xerxo dotyczącego ciekawostki pierwszej - uważam, że jest to ciekawostka! Jasne, że Sally nie mogła zrobić tego filmu z Tarantino, ponieważ nie żyje, jednak ja nie wiedziałam, że Tarantino wszystkie wcześniejsze filmy zrobił z Sally a ten będzie pierwszym bez niej, także dla mnie jest to ciekawostka.

ocenił(a) film na 9
cold_dog

co prawda ciekawostka do filmu REJS ale potraktowana tak samo jak te wyżej: http://www.filmweb.pl/Rejs/contribute/curiosities/2333289/3

cold_dog

Nie wiem jak było wcześniej, bo aktywny na portalu jestem dopiero od kilku miesięcy, ale niektóre ciekawostki to kpina.
Nie widzę nic złego w Twoich, a już na pewno są ciekawsze od miejsca kręcenia czy innych w/w przykładów.

Sam chciałem dodać ciekawostkę do Spaceya:
"Od 2004 roku jest dyrektorem artystycznym teatru Old Vic w Londynie."
IMO na pewno to jest ciekawsze i istotniejsze od proponowanych mu ról.

ocenił(a) film na 8
cold_dog

Również nie rozumiem tej polityki FW, ja lubię czytać ciekawostki, niestety przy większości filmów ciekawostką najczęściej jest np: "Film kręcono w Paryżu (Francja)". Pomijam już fakt, że w wielu filmach można wywnioskować, czy to wspomniany Paryż "na żywo", czy fototapeta z wieżą Eiffela - dla mnie nie jest to ciekawostka. Przy aktor(k)ach najczęściej widnieje ciekawostka: "Ma 163cm wzrostu", a że ma tatuaż w kształcie jaszczurki na lewym pośladku to już nie...;) Moim zdaniem (ono i tak się tu nie liczy) robisz kawał dobrej roboty i wg mnie to są właśnie ciekawostki, "smaczki". Wspomniana polityka nie sprzyja też rozwojowi portalu, bo osoba której materiały zostały któryś raz z rzędu odrzucone po prostu się zniechęca i przestaje dodawać. Przykład z autopsji: napisałem kiedyś krótki i dość marny opis do mało znanego filmu ale o dziwo otrzymałem 3pkt. Przez jakiś czas miałem zamiar pisać opisy do mało znanych filmów lub dodawać fotki mało znanych, bądź zapomnianych aktorów (głównie japońskich). Niestety b. trudno znaleźć fotkę dobrej jakości, a często jakąkolwiek, więc zgodnie z regulaminem zrobiłem zrzut klatki z filmu. Została odrzucona z komentarzem "tragedia" czy jakoś tak. Następną fotkę znalazłem na jakimś portalu japońskim i w opisie poprosiłem o wytłumaczenie co robię źle, co poprawić itp. Również została odrzucona z uzasadnieniem "jest małe i niewykadrowane, po wykadrowaniu bedzie za małe..." ale tym razem przynajmniej dostałem wskazówki, nawet gdzie pobrać większe itp, dlatego jestem wdzięczny i niby nie powinienem się czepiać ale: 1.Wystarczy obejrzeć losowych 50 fotek i dużo jest znacznie gorszych 2.Stosowałem się do podanych wymiarów, a wyszło że są to rozmiary do których FW skaluje (w dół) przesłane zdjęcia, dlatego powinno być "przysyłaj fotki w max rozdziałce" 3.Zdjęcia osób, których nigdzie nie można znaleźć - tylko zrzuty ekranu, a stare filmy często nie zostały zremasterowane, paranoja. Cold_dog, mam nadzieję że się nie poddasz i dalej będziesz dodawał ciekawostki, ja również będę wysyłał kolejne fotki tylko najpierw trochę się podszkolę w fotografii i obróbce grafiki, bo mam świadomość, że "drugi co do wielkości portal filmowy na świecie" musi trzymać jakiś poziom ;) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
cold_dog

Wystarczy spojrzeć na tytuły NEWSów jak z pudelka aby zobaczyć jakie ciekawostki są tu preferowane. Może gdyby któryś z aktorów masturbował się swoim własnym krzyżem, który dostał na I komunię ... i inne takie :)

cold_dog

Mam taki sam problem, więc doskonale Cię rozumiem. Przy "Kronice" dodałem:
"(SPOJLER) Na początku twórcy filmu chcieli, by Andrew oderwał kończyny ojcu, tak jak to zrobił wcześniej w przypadku pająka. Zrezygnowano jednak z tego pomysłu, by zachować ograniczenie wiekowe PG-13."
a w odpowiedzi słynne "nie dodajemy".

Moim zdaniem Twoje ciekawostki są jak najbardziej rzetelne i po obejrzeniu filmu z chęcią dowiedziałbym się o takich rzeczach. Z tego m.in. powodu po nabiciu 60 pkt dałem sobie spokój bo szkoda mi nerwów i mięśni palców na nic nie wartych weryfikatorów filmwebu. Dochodzę jedynie do wniosku, że ich zachowanie można tłumaczyć zazdrością - niczym więcej.

Trzymaj się.

ocenił(a) film na 9
davideck

Jest coś jeszcze, czym można tłumaczyć ich zachowanie ... głupota ;)

cold_dog

...i wyścig w zdobywaniu pkt. Przecież żaden z werów nie pozwoli, by ktoś przewyższył ich ilością pktów. żenada...

ocenił(a) film na 9
davideck

W moim przypadki jest tak, że nie uczestniczę w wyścigu punktowym. Codziennie dodaję obsadę ale za cel postawiłem sobie poprawić filmografie polskich aktorów. Tak by wchodząc w czyjś profil nie było ról z małej litery, ról z literówkami, żeby te role w ogóle były, odpowiednie atrybuty itp. Co do ciekawostek do dodaję tylko jak trafię na jakąś naprawdę ciekawą, niestety co dla mnie ciekawe nie jest ciekawe dla werów.

ocenił(a) film na 8
cold_dog

Wg mnie bardzo ciekawe ciekawostki i jak najbardziej powinny się tam znaleźć. Biorąc pod uwagę, że np. ciekaowstki Cary Granta w 3/4 to w jakich filmach nie zagrał,a to akurat dla mnie jest najmniej interesujące. A te odpowiedzi od "weryfikatorów ciekawostek" - żenujące.

ocenił(a) film na 8
cold_dog

Chyba zbyt poważnie do tego podchodzisz. Należy szukać bardziej zaskakujących ciekawostek. Jak na przykład tu: http://www.filmweb.pl/film/Spotkania+na+kra%C5%84cach+%C5%9Bwiata-2007-473987/tr ivia [moja wypowiedź ma oczywiście charakter ironiczny i uważam, że filmweb przegina].

ocenił(a) film na 9
cold_dog

Kolejną dodałem, najprawdopodobniej będzie odrzucona :/
"Jeden z plakatów z poszukiwanymi wzywa do zatrzymania Edwina Portera za napad na pociąg. W rzeczywistości Edwin Porter był reżyserem filmu "Napad na ekspres""

Fajne te movie connections swoją drogą, u QT szczególnie bo wyjawia czym się inspirował. Wszystkie jego filmy aż kipią od tych powiązań. Szkoda, że ich dodawanie na FW skończyło się wraz z "Django" - nowi fani Tarantino ucierpią...

ocenił(a) film na 9
cold_dog

Tak jak napisałem... komentarz wera o nicku opoi: "nieciekawe" :)

ocenił(a) film na 9
cold_dog

Dobre ciekawostki ale się nie martw. Sam próbowałem kila razy dodawać całe obsady filmów, wytykałem błędy w tych już istniejących i różne inne rzeczy. Tylko raz to nie zostało odrzucone.

ocenił(a) film na 9
Adder

Ja obsady codziennie dodaję. Poprawiam polskie filmy i nie spotkałem się z odrzucaniem, chyba że mój drobny lub wera błąd.

ocenił(a) film na 9
cold_dog

Niemożliwe!! :) Jakiś wer zaakceptował ciekawostkę o koniu Foxxa :) Niestety nie moją, ktoś inny widocznie skopiował i wysłał. Myślicie, że warto próbować z pozostałymi? http://www.filmweb.pl/film/Django-2012-620541/trivia#ciekawostki-3