PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520199
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Tak naprawdę nie rozumiem dlaczego ten film ma tak wysoką ocenę. Myślę że w większości przypadków jest tak, że: Nominacje do Oscara - 1 gwiazdka wyżej, znany reżyser - 1 gwiazdka wyżej. Szczerze powiedziawszy chciałem dać pomiędzy 6-niezły a 7- dobry. Śmiać mi się chciało gdzie zawsze wielcy znawcy i krytycy zarzucali produkcją typu rambo, że trup się ściele, jeden człowiek zabija 30, krew i głowy latają na lewo i prawo- ogólnie że takie historie to tylko w słabych filmach dla pospólstwa. To samo słyszałem przy niezniszczalnych 2. Tutaj jest identycznie: niesamowita ilość farby, Murzyn w Teksasie ( rewolwerowiec) :), który zabija 20 przeciwników na raz rewolwerem - może to była parodia filmu....
Ogólnie jak dla mnie oczywiście, film na raz. Pokazuje okrucieństwo traktowania murzynów, trochę daje do myślenia. Jednak niewiele wnosi.

ocenił(a) film na 7
antyspam

całkowicie się z Tobą zgadzam, zresztą założyłem podobny temat - top 10 dla Django to jest zwykła parodia. Film jest, moim zdaniem, niezły, ładnie zrobiony, ale pusty, nie ma żadnego wielkiego przesłania. Nie jest nim wcale pogarda dla niewolnictwa - tarantino bawi się niewolnictwem, to jest w jego filmie ozdobnik, ornament - tak naprawdę bohaterowie przecież nie walczą za sprawę - postępują kierując się własnym interesem. Niemiecki "dentysta" wyzwala Murzynów niejako "przy okazji"; natomiast bohater odtwarzany przez Foxxa kieruje się chucią oraz zemstą.

ocenił(a) film na 7
jos_fw

Dokładnie. Zapomniałem jednak dodać że dentysta: Christoph Waltz, zagrał rewelacyjnie swą rolę :) Powinien dostać oscara wg. mnie. Jednak gra aktorska jednego aktora, nie zmieni mojej oceny o filmie.