Django

Django Unchained
2012
8,2 543 tys. ocen
8,2 10 1 542926
8,1 95   krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

trochę mnie rozczarowała jej postać, nie tyle jej gra bo w sumie nie miała nic do grania, w świecie Quentina zawsze mieliśmy do czynienia z silnymi babkami, wystarczy wspomnieć Pannę Młodą, laski z Grindhouse czy Jackie Brown a tym razem stworzył taką typową spagwestową damę w opresji...

też to zauważyliście?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
DziurawaMarysia

Czyli gdyby podrzynala gardla, strzelala miedzy oczy roznym takim albo znala wschodnie sztuki walki to bylaby git?

ocenił(a) film na 8
spirit2oNtheTOP

zgadzam się z "DziurawaMarysia", Washington nic nie miała do zaprezentowana poza ładną buźką i zgrabnym ciałkiem, czy też za każdym razem irytującym piskiem w jej wykonaniu. Znając Quentina, główna postać kobieca powinna pokazać pazur i walczyć ze stereotypem kobiety-sierotki która niczym zapłakana królewna uwięzione (w tym przypadku) w 'niewolniczej wieży', czekają na rycerzyka, który robiąc krwawą drakę czy niwelując białe pionki krok po kroku pnie się, ratując ją z opresji. Może mam teraz wąty do scenariusza, ale grę Kerry to nie usprawiedliwi, brakowało mi w tym filmie 'zdecydowanej, silnej babki'... No cóż ;)

ocenił(a) film na 9
Trzpiolka

Nie wiem czy "silna babka" w realiach niewolniczych plantacji by przeszła.

ocenił(a) film na 8
mmichalczewski

To już są aspekty osobowościowe, i takie przypadki na pewno bywały ;) Tarantino łamie konwenanse, w tym również tkwi jego kunszt, więc dlaczego nie ;)

ocenił(a) film na 8
Trzpiolka

Może w tym przypadku łamie stereotyp "typowej postaci kobiecej z filmów Tarantino".

ocenił(a) film na 7
Madoq

No i od czasu PF to pierwszy film QT w którym nie ma zbliżenia/motywu o kobiecych stopach.

ocenił(a) film na 9
Madoq

Doskonale powiedziane! Pozatym tutaj Broomhilda nie odgrywała niewiadomo jak znaczącej roli, bo fabuła skupiała się raczej na samym Django.

mmichalczewski

to prawda ale mógł tej postać dodać nieco charakteru i nie mówię tu tylko podrzynaniu gardeł.

ocenił(a) film na 10
DziurawaMarysia

Miała charakter, co pokazuje próba ucieczki.

SatoCous

"to że masz charakter nie znaczy że jesteś z charakterem" Pulp Fiction :)

ocenił(a) film na 10
DziurawaMarysia

OK, sorry ;)