PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520199
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Film mógł być świetny, no właśnie mógł. Zapowiadało się zacnie, pierwsza godzina to popis Christophera Waltza, druga Dicapria, który zagrał świetnie. Czuć klimat, wspaniałe zdjęcia, muzyka no i fabuła. Wszystko świetnie, droga do Candylandu i cała reszta. Samuel L Jackson zachowuje się jak papuga, ale jego gra to wieli plus. Jednak wraz z śmiercią Candyiego film traci klimat, zaczyna się jatka i całkowita równie pochyła. Ostatnie półgodziny ciągnie się w nieskończoność. No i zakończenie, groteskowe. Śmierć siostry Canydiego, wcześniej ucieczka, wysadzenie domu i wszystko co później. Stawało się takie mdłe, słodkawe i żałosne, jakby Tarantiono stracił pomysł na zakończenie. Największe minusy to oczywiście zakończenie, słaba gra Foxxxa z którym się nie solidaryzuje oraz ta cała Brunhilda, jak wsadza palce do uszów, by nie słyszeć huku eksplozji. Foxxx w stroju Dicapria to już kretynizm.

Dodam, że nigdy nie przepadałem za Tarantinem, nie czuje fenomenu w jego kinie. Nadal uważam, że jedynie Wściekłe Psy to dobry film. Liczę, że nie spadnie na mnie grad wyzwisk i obelg. Pewnie wielu osobom film się podobał. Pozycja w rankingu mówi sama za siebie. Nazwą go pastiszem czy rewelacyjną rozrywką. Szkoda, bo przez 2 godziny byłem zadowolony z seansu i gdyby film skończył się śmierciom Candyiego, jego siostry i Stephana, po czym nastąpiłby wybuch to dałbym może i 8,5.

Wolę westerny w stylu Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda, który po Bez przebaczenia i Waytt Earp jest najlepszym westernem.