PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520028
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Jakim cudem film ten ma aż cztery nominacje do złotych globów (w tym za najlepszy film), jak jego
premiera miała miejsce 25 grudnia? Nie kumam tego, jak dla mnie te nominacje są kupione.

yupy9

Nie cztery tylko pięć nominacji.

ocenił(a) film na 10
yupy9

Złoty Glob (ang. Golden Globe Awards) – nagroda filmowa przyznawana corocznie przez Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy Zagranicznej, HSPZ (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) w dziedzinie filmu i telewizji. Punktem kulminacyjnym uroczystej kolacji jest ceremonia rozdania nagród za filmy i seriale, których premiera nastąpiła w roku kalendarzowym poprzedzającym przyznanie nagrody(to z wiki) Pokazy dla prasy i krytyków były wczesniej (tak jest chyba z kazdym filmem,Marketing) juz 2 grudnia na awardscircuit.com bardzo chwalono Tarantino za jego film. Nominacje do ZG podawane sa na miesiac przed ceremonia tu 13 grudnia. Premiera zaplanowana byla pierwotnie na 18 grudnia ale po masakrze w Newton zostala przelozona. I jeszcze jedna uwaga, film ma 5 nominacji w 4 kategoriach. Reasumujac, kupic sie chyba nie da takiej nagrody ale w moim odczuciu czesto, bardzo czesto, nagrody sa przyznawane calkowicie z kosmosu, szczegolnie w przypadku Oskarów, jakby czlonkowie Akademii chcieli pomoc koledze zarobic. Ze ZG jest jakby bardziej obiektywnie, przynajmniej bardziej tradnie dla mnie. Ja trzymam kciuki za Tarantino (subiektywnie:)) bo nie widzialem wszystkich nominowanych filmow. Pzdr

yupy9

piszesz jakbys sie urwal z choinki. To ze premiera w kinach jest dopiero 25 grudnia to nie znaczy ze krytycy i dziennikarze nie ogladali filmu wczesniej. Tak jest co roku z wieloma filmami.