Ja byłem w szoku, że Tarantino dostał za scenariusz... Z nagrodą dla Waltza się za to w pełni zgadzam - zasłużył po raz kolejny. Tak naprawdę to On uratował ten film...
No ale nie moim, hihi :) Cieszę się że dostał, żeby było jasne. Wychowałem się filmowo na Tarantino. Akurat Bękarty i Django mimo że niezłe, to jakoś do mnie nie przemówiły. Ale Oscar dla Tarantino piękna sprawa, zasłużył na kolejnego po Pulp Fiction, tym czy poprzednimi filmami :)
Powiedzieć , że Bękarty wojny i Django to niezłe filmy to jak powiedzieć ,że Leo Messi i C.Ronaldo to dobzi piłkarze ;)
No i czy myślisz, że wszyscy kibice na świecie uważają Messiego i Ronaldo za tych najlepszych? Wielu ma swoich faworytów i to się zmienia z upływem lat. Podobnie z filmami - akurat dla mnie lepsze są Wściekłe Psy, Pulp Fiction czy Kill Bill. Co w tym takiego dziwnego?
No i nie zrozumiałeś o co mi chodzi... też uważam ,że QT nakręcił co najmniej trzy lepsze filmy od Django co nie zmnienia faktu ,że jego najnowsze dzieło jest filmem z najwyższej pułki i nazywanie go niezłym jest wg. mnie trochę krzywdzące.
To powinno być tak - za scenariusz Django, za reżyserię Amour. Za film oczywiście też Amour, jeżeli nie Les Mis.
Niby dlaczego, co Twoim zdaniem jest takiego w les miserables, co dawalo mu niby szanse?
Takie filmy nie wygrywaja... To jest ciekawe, od kilku lat ogladam oscary i kazdego roku jestem zawiedziony decyzja akademii. Tym razem nie bylo inaczej, choc przyznaje, ze jednak Argo wydaje sie nie byc najgorszym wyborem. Jest to bardzo przyzwoity film. Nie twierdze, ze oscary sa wyznacznikiem dobrego filmu, ale byloby bardzo dobrze, gdyby docenili taki film jak django. Czas cos zmienic.
Co wy jeszcze chcecie? Przecież docenili i to bardzo w porównaniu ze setkami innych w tym roku! Dwa Oscary w popularnych kategoriach - aktor drugoplanowy i scenariusz to mało? Ja który nie oceniam Django zbyt wysoko, ot taki niezły film, to dopiero powinienem być zaskoczony :) Nie dogodzisz wszystkim, a Django został tymi dwoma Oscarami uznany i doceniony! Więc doceńcie także Wy i się cieszcie z tego, a nie marudźcie że mogło być więcej. Co mają powiedzieć zwolennicy innych filmów? Niektórzy, jak Mistrz np. nie dostali nic...
Najlepsze filmy sa wlasnie takie gdy rezyser sam dla siebie pisze scenariusz. To sie sprawdza.
http://spectacularmovie.blogspot.com/2013/02/oscary-2013-podsumowanie.html
Małe podsumowanie Oscarów
Fajne podsumowanie, zabrakło jeszcze tylko wzmianki o łzach w oczach Denzela Washingtona przy wyczytywaniu nominacji dla najlepszego aktora, oraz wzruszenia Christopha Waltza podczas przemowy, po odebraniu statuetki. Wtedy i ja się wzruszyłam.
no bez przesady zeby Django dostal oskara za najlepszy film, wiadomo fajna rozrywka ciekawi przekaz, ale mysle, ze nawet w top 3 z filmow nominowanych nie jest.