PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520028
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

To będzie tak że...

użytkownik usunięty

Quentin Tarantino i western? Znawcą kina nie jestem i zbytnio się reżyserem nie
interesuję ale coś myślę że on nie pasuje do westernów.

ocenił(a) film na 10

żartowniś z Ciebie

ocenił(a) film na 8

to jak Ty oglądałeś "Bękarty wojny", których scena, kiedy bohater rąbie drewno, jest sceną rodem z "Siedmiu wspaniałych" ? lol

użytkownik usunięty
MissLis

Nie oglądałem Bękartów wojny ani siedmiu wspaniałych. I nie interesuję się twórczością Quentina Tarantino więc nie wiem jakie on kręci filmy

ocenił(a) film na 8

zatem poczekaj z oceną zanim napiszesz, że do czegoś nie pasuje ;)

użytkownik usunięty
MissLis

Miałem wątpliwości co do tego czy tarantino tworzy westerny bo się nim zbytnio nie interesowałem. Czytać ze zrozumieniem.Proszę o wyrozumiałość.

To wytłumacz mi po co wypowiadasz się w ogóle o filmie reżysera, którego nie znasz i się nim nie interesujesz ? Tarantino jest reżyserem który pasuje do każdego gatunku. Przed "Bękartami" też wielu miało wątpliwości czy da sobie radę z filmem wojennym, i co ?

ocenił(a) film na 7
funkyman

kolega wyraził swoją wątpliwość i nie trzeba od razu się burzyć, można spokojnie się odnieść do tematu.

otóż odpowiedź jest bardzo prosta - dla Tarantina gatunek filmu to tylko punkt wyjścia, podstawowa konwencja, którą następnie zaczyna się bawić, wyginać we wszystkie strony i miesza z wszystkim, co mu po drodze przyjdzie do głowy. poza tym wszystkie filmy Tarantina łączy jego charakterystyczny czarny humor i ton balansujący na granicy powagi i groteski, co siłą rzeczy nie pozwala na traktowanie całości zbyt poważnie.

tak więc pytanie o to, czy reżyser potrafi zrobić prawdziwy western, czy nie akurat w przypadku Tarantina zwyczajnie mija się z celem, bo on ten western i tak na pewno zrobi po swojemu (tak jak zrobił już bardzo po swojemu film wojenno-szpiegowski, film samurajski, kryminał noir, czy też sensacyjne blaxploitation).

czy to fajnie, czy niefajne - kwestia gustu, ale taki właśnie Tarantino ma styl, takie właśnie wyznaje podejście do kina i kropka. mam nadzieję, że trochę odpowiedziałem na pytanie.

użytkownik usunięty
Mudshark

Dziękuje bardzo.

ocenił(a) film na 8

jak ja niezmiernie lubię wypowiedzi ignorantów.

użytkownik usunięty
apagee

Oj proszę odczepcie się od twórcy tematu, wydaje mi się że pokazał w tym temacie że ma otwarty umysł i jedynie wyraził swoje wątpliwości, nie starał się nikogo sprowokować po prostu przekazał nam swoje myśli, więcej wyrozumiałości proszę was, naprawdę nie musicie przed każdym strugać ważniaków.

Symptomy trollowania za Wikipedią: prosta do zauważenia sztuczna nieznajomość podstaw tematu danego forum (np. na forum o zaletach systemów komputerowych, troll zapyta, czym jest system komputerowy.)

Ha! Mistrzu, nic bardziej błędnego. Quentin zabierający się za western to doskonałość! Jednym z mistrzów Mistrza jest Sergio Leone, twórca najlepszych (moim zdaniem) filmów w swojej klasie. Poza tym inną, wielką inspiracją Tarantino jak wiadomo jest Sam Peckinpah. Polecam obu reżyserów. Trylogię dolarową Leone i Dziką bandę Peckinpaha, tak na początek. Więc jakże to?! Nie pasuje?! Pasuje idealnie. Czekam z niecierpliwością na premierę... Obsada doborowa z Waltzem na czele.

ocenił(a) film na 9

to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości http://www.youtube.com/watch?v=IOcq1yYtMy8