PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=192133}

Dom nad jeziorem

The Lake House
2006
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122183
6,0 16 krytyków
Dom nad jeziorem
powrót do forum filmu Dom nad jeziorem

Film bardzo ciekawy i taki inny...... niestety zakończenie jest sztucznie wymuszone przez producentów żeby wszystko dobrze się skończyło i ... żyli długo i szczęśliwie. Według logiki, którą film nam zaserwował mamy do czynienia z dwiema rzeczywistościami. Jedną Kate a drugą Alexa. W rzeczywistości Kate, Alex ginie w wypadku dlatego później nie może przyjść na spotkanie w knajpie i nie może się z nim spotkać w domku nad jeziorem. W rzeczywistości Alexa, Kate( z przyszłości) co prawda ratuje Alexa ale to z kolei powoduje że Kate (z teraźniejszości Alexa) nie nawiązuje listownego romansu z nim i praktycznie go nie poznaje. Końcowe spotkanie nie powinno było nastąpić jeżeli do końca będziemy trzymać się wcześniejszych założeń filmu.

Czytając posty w tym temacie widzą że wielu z was zwróciło na to uwagę.
Brawa dla uważnego widza.

torgal

Film ma trochę niedociągnięć, ale chyba przy tym pomieszaniu z poplątaniem i nam widzom udzieliło się trochę chaosu ;)

torgal napisał: "W rzeczywistości Kate, Alex ginie w wypadku dlatego później nie może przyjść na spotkanie w knajpie i nie może się z nim spotkać w domku nad jeziorem. W rzeczywistości Alexa, Kate( z przyszłości) co prawda ratuje Alexa ale to z kolei powoduje że Kate (z teraźniejszości Alexa) nie nawiązuje listownego romansu z nim i praktycznie go nie poznaje. Końcowe spotkanie nie powinno było nastąpić jeżeli do końca będziemy trzymać się wcześniejszych założeń filmu."

Przede wszystkim początkowo poznajemy Kate z 2006r i Alexa z 2004r i to oni nawiązali ze sobą kontakt a nie Alex i Kate z rzeczywistości Alexa. Alex ginie w wypadku w rzeczywistości Kate. Kate nawiązuje kontakt z Alexem z 2004r. Gdy chcą się spotkać Kate z 2006r wyznacza następny dzień dla siebie, a Alex z 2004r rezerwuje miejsce w restauracji na termin za 2 lata. Oboje są zdziwieni, że Alex się nie zjawił na spotkaniu w 2006r, ale nie mogło go być gdyż wcześniej zginął w wypadku. Gdy w 2008r Kate odkrywa, że w owym wypadku zginął właśnie Alex, pisze do niego list ostrzegający przed tragiczną śmiercią i o spotkaniu w domku nad jeziorem w 2008r. Alex odbiera ostrzeżenie w 2006r i unika wypadku czeka cierpliwie do 2008r i dochodzi do spotkania w finale filmu. Kiedy Alex unika śmierci w 2006r może Kate z jego rzeczywistości nie nawiązała z nim kontaktu, ale ta która to zrobiła była już w roku 2008 i najwyraźniej wszystko pamiętała.

Kate z 2006r nie miała wpływu na swoją rzeczywistość, ale Alex z 2004r już tak. Pytanie tylko jak czyny Alexa wpływały na Kate i innych w przyszłości. Alex zasadził drzewo w 2004r i w 2006r widzimy już rozwinięte 2-letnie drzewo. Alex spotyka Kate w 2004r na jej urodzinach, a Kate w 2006r uświadamia sobie, że już poznała Alexa. Alex już w 2006 unika śmierci, ale Kate w 2008 nie wymazuje się pamięć odnośnie wypadku.

Jak dla mnie to 2 rzeczywistości toczą się równolegle. Alex 2004 i Kate 2006 nawiązują kontakt. Kate w rzeczywistości Alexa nie jest świadoma kontaktu, a Alex w rzeczywistości Kate ginie. Alex 2004 i Kate 2006 ratują Alexa z rzeczywistości Kate i możliwe jest ich spotkanie w 2008, ale nie zapominajmy, że ona korespondowała z Alexem z alternatywnej rzeczywistości i to w nim się zakochała a spotkała się z tym ze swojej, i mimo, że to ta sama osoba to przecież mogła napisać kolejny list w 2008r do Alexa z 2006r..... ;)

Pomieszanie z poplątaniem :)

maciowski

jestem świeżo po obejrzeniu tego filmu.. nie wiem, czy to ta godzina, ale zakręciłam się najbardziej w jednej kwestii - skoro Kate uświadomiła sobie w barze, że poznała Alexa na swoich urodzinach, to jakim cudem nie pamiętała, że on zmarł mimo jej pomocy w Walentynki? Chyba, że ja teraz mieszam te rzeczywistości.. :p

Sangita

Nie mieszasz ;) Kate najzwyczajniej nie pamiętała, że w wypadku zginął Alex, gdyż w takich sytuacjach człowiek działa pod wpływem impulsu i z pewnością Kate nie miała czasu przyjrzeć się mężczyźnie, gdyż była skupiona na ratowaniu jego życia. Sam fakt nagłej śmierci wstrząsnął nią, co było katalizatorem kolejnych wydarzeń.

maciowski

Czyli według Ciebie Kate czekała na Alexa 2 lata a Alex na Kate 4 lata?
(takie było moje pierwsze rozumowanie tego filmu, ale ktoś z tego forum, przy okazji podobnego tematu, wybił mi tą koncepcję z głowy...) To, co napisałeś idealnie pasowało do mojego toku rozumienia całej fabuły "Domu nad jeziorem", ale widzę, że ilu tutaj filmwebowiczów, tyle pomysłów i teorii dotyczących tego filmu... przez co staje się on coraz bardziej zagmatwany ;)
Jednego nie można mu odmówić: po jego obejrzeniu człowiek długo ma go w pamięci :) i to jest wspaniałe :)

haruka13

Jeśli policzymy okres oczekiwania od momentu nawiązania kontaktu to można powiedzieć, że Kate czekała 2 lata a Alex 4. Jakby na to nie patrzeć to Alex czekał 2 lata dłużej od Kate ;)
Chociaż kręcąc dalej to można też uznać, że Alex, który korespondował z Kate nigdy jej nie spotkał, ale to już taka moja własna teoria ;)

maciowski

Po pierwsze, do jurka: wypadek nie mógł się zdarzyć w Walentynki 2006, bo Kate przeżyłaby ten dzień dwa razy - raz, kiedy nie udało jej się uratować Alexa, drugi, kiedy czekała na niego w restauracji. Tak się nie mogło stać, więc wypadek zdarzył się przed Walentynkami.

Po drugie: jeżeli Alex miał wypadek, bo jechał odnaleźć Kate, prawdopodobnie wiedział już o skrzynce. W momencie, kiedy dociera do domku nad jeziorem, mamy rozgałęzienie na dwie alternatywne rzeczywistości. Rozkminiałam to cały wieczór i chyba doszłam do najbardziej sensownej wersji. Proponuję zaopatrzyć się w kartkę i 3 flamastry: fioletowy, niebieski i czerwony. Bez wykresu się nie obejdzie :).

Najpierw, rysujemy fioletową linię. To lata 2004-2006. Zakładamy, że Alex wie o skrzynce, a Kate jeszcze nie. Na końcu linii stawiamy fioletową kropkę. To moment, w którym Alex jedzie za Kate, tuż przed wypadkiem. Teraz następuje rozgałęzienie. Linia niebieska, to życie Kate po wypadku Alexa. Tutaj odkrywa ona skrzynkę i z tą Kate koresponduje Alex. Ta Kate dowiaduje się również o śmierci Alexa i postanawia go ostrzec. Natomiast równoległa do niej linia czerwona, to życie Alexa po otrzymaniu ostrzeżenia. Ten Alex czeka jeszcze 2 lata na spotkanie z Kate, która o niczym nie wie. Tą linię zakręćmy do początku linii niebieskiej, ponieważ niewiedza Kate powoduje wypadek Alexa. Natomiast koniec linii niebieskiej (wysłanie listu z ostrzeżeniem) wpływa na początek linii czerwonej. Teraz mamy piękną fioletową linię z podwójną pętlą na końcu. Zasadniczo, w tym momencie czas powinien zawracać w nieskończoność, powinna również pojawić się ogromna czarna dziura, która wciągnęłaby oboje bohaterów i pół miasta. Jednak reżyser pozwolił sobie uniknąć takich komplikacji i obie te rzeczywistości ponownie schodzą się w fioletowym punkcie (Kate spotyka Alexa w domu nad jeziorem) w opcję pośrednią - Alex nigdy nie umarł, ale Kate wie o domu. Można też przyjąć, że przez te dziwne kombinacje ze skrzynką, było dwóch Alexów. Jeden czekał i krył się przed swoim bratem i resztą świata, pozorując własną śmierć, a drugi spoczywał 3 metry pod ziemią. Może w momencie wysłania przez Kate listu grób Alexa znika, a jego brat doznaje trwałego urazu pamięci? :D. Niestety, póki naukowcy z Japonii nie cofną się w czasie, skazani jesteśmy jedynie na domysły. Ale już udało im się coś tam teleportować (swoją drogą, Polacy też mają w tym swój udział), więc myślę, że do podróży w czasie już niedaleko.

A tak na marginesie, mam też wersję, która zadowoli przeciwników happy endów i nie przyprawia o zawrót głowy: Kate zginęła w wypadku, jadąc nad jezioro i spotkała Alexa na tamtym świecie :).

sand_witch101

Nie, no teraz zamotałaś tak, że film jest jeszcze bardziej niezrozumiały ;)
Przyznam szczerze, że nigdy nie patrzyłam na niego pod kątem jakichś różnych wersji życia bohaterów "przed" czy "po" ;/
Zdecydowanie wolę moją i kolegi Maciowskiego koncepcję - jest znacznie mniej skomplikowana :)

użytkownik usunięty
sand_witch101

LOL ;) to ja wolę Powrót Do Przyszłości ;)

ocenił(a) film na 8
torgal

Zgadzam się, że film chaotyczny, ale jednak bardzo fajny :) nie wnikam czyja koncepcja jest lepsza :P
Przez chwilę się zastanowiłam nad wykresem sand_witch101 ale i to mi nie pasuje, pomieszane to wszystko za bardzo :p o wiele lepiej by było gdyby się nie spotkali, bo to wygląda jakby się spotkali w połowie drogi, na granicy dwóch rzeczywistości. Alex jest w 2006roku, a Kate w 2008... ciekawe co by było dalej :p Kate uciekłaby od męża i została z Alexem, który jak jej mąż sam usłyszał nie żyję od dwóch lat?

ocenił(a) film na 8
torgal

Bo ona go informuje żeby wtedy się z nią nie spotkał, autobus odjeżdża o on zostaje na drugiej stronie bo wyczytuje to z listy. A ona wtedy przypomina sobie że wypadek nie miał miejsca i on przyjeżdża do domu nad jeziorem dwa lata później.

ocenił(a) film na 6
jillnoir

Nie kumam tego filmu. Przecież oni się spotkali w rzeczywistości Kate na jej przyjęciu urodzinowym gdzie się lizali.

torgal

Cała rzecz sprowadza się do tego, że on ją znał wcześniej niż ona jego - poznał ją o 2 lata szybciej dzięki listom. W momencie kiedy oni się poznali na urodzinach to te listy już były pisane przez nią, on już ją znał z listów, a Kate z urodzin jeszcze go nie poznała. Ona go pokochała dopiero w 2008 a on wiedział już o tym 2 lata wcześniej, ale musiał poczekać do 2008 aż ona się o tym przekona, bo jakby przyszedł do niej za szybko (w 2006) to po pierwsze już by nie żył, a po drugie nie znali by się na tyle, bo te listy ona pisała dopiero w swojej rzeczywistości, czyli 2 lata później :) Dlatego ich czas na końcu się zazębia - jest 2008 i ona pisze list, że czeka w domku, a on już w 2006 wiedział, że ona tam będzie pisała ten list i finalnie zjawia się tam w 2008 razem z nią. Film wymaga dość dużej analizy żeby skleić to w całość :) Jedyne co mi nie daje spokoju to co by się stało gdyby on, ostrzeżony przez nią, nie miał wypadku, ale próbował ją poznać w inny sposób, żeby nie czekać - jak to by wpłynęło na tą rzeczywistość 2 lata później? I jak jego ocalenie wpłynęło na dalszą rzeczywistość - on miał jakieś 2 lata życia między 2006 a 2008, a ona pamiętała inną rzeczywistość.

ocenił(a) film na 8
Ladymakbet07

Właśnie ten film teraz obejrzałem i niby prosty,a jednak ta końcówka. Ale dobrze piszesz ich linia zazębia się,w 2008 i dla niej to jest ciąg zdarzeń pokazanych w filmie i dla Alexa też z tym, że po prostu niema pokazanych tych dwóch lat Alexa od 2006 do 2008 roku,gdy miał czekać na nią.