Nauczyłam się z tego filmu jak poznać liczby pierwsze w ciągu.
Wystarczy pomnożyć ją przez 2 i dodać 1 ;)
genialny film , tylko chandryczny z lekka ;/
(4*2)+1= 8+1=9
9:3=3
Jestem ze starego pokolenia i nie jestem matematykiem ani nie pracuję umysłowo, ale lepiej było się uczyć w szkole.
Dla Pana /Pani informacji wiedziałam wcześniej co to były liczby pierwsze ,( pomnożone przez siebie i przez jeden.( Chodziło mi tutaj o dużo większe liczby w ciągu !!!
Jeśli Pan /Pani wie o czym mówię. Np. tak jak jest w filmie liczba sześciocyfrowa do potęgi liczby minus (siedmiocyfrowej. )
Wtedy pańska wiedza nie sięgałaby tak daleko przypuszczam.
Ps . Tak , ma Pan,Pani rację . Jest Pan / Pani ze starego pokolenia. I nie jest Pan / Pani matematykiem .
Ps II : To jest forum o filmach , a nie o moim poziomie wiedzy czy nauczania więc proszę na przyszłość powstrzymywać takie uwagi na nieodpowiedniej płaszczyźnie.
Pozdrawiam.
Nie denerwuj się, dziewczyno. ;)
Tego typu zasady działają dla wszystkich liczb, nie tylko dla "dużo większych", a ta, którą opisałaś jest nietrafiona. Aż z ciekawości rozpisałem to w excelu dla liczb od 1 do 1000 i bardzo często się nie sprawdza. :)
Za to mogę Ci podać inną ciekawostkę dotyczącą liczb pierwszych: każda liczba pierwsza jest sumą dwóch innych liczb podniesionych do potęgi drugiej. :)
P.S. To Ty zaczęłaś pisać o matematyce. ;D
Polecam zobaczyć co to jest ciąg Fibonacciego i gdzie w naturze można go znaleźć. Będziesz zaskoczona. A matematyka potrafi być fascynująca.
Ta zasada nie jest prawdziwa. W filmie zaczęli od dwójki: 2*2+1=5 i to się zgadza. Potem jeszcze sprawdza się dla 11, 23 i 47, ale na tym ciąg się urywa, bo 95 nie jest liczbą pierwszą. Podobnie z trójką - 3, 7 i tyle, bo kolejne byłoby 15.
Za to interesujące jest inne twierdzenie podane później: 1729 to najmniejsza liczba będąca sumą dwóch sześcianów na 2 różne sposoby, gdzie te sposoby to 12^3 + 1^3 oraz 10^3 + 9^3. Oczywiście chodzi o zbiór liczb całkowitych.