wbrew ambitnemu założeniu- film ujrzałam:) Hhmm... szczerze bardziej podobała mi się już Buffy (film, nie serial;)), chociaż oba są zbieżne- zabawne ,tyle że Dracula chyba nie do końca z premedytacją... i te białe ząbki, tak uroczo odpustowe (najkoszmarniejsza część owego „horroru”)... za to pozostaje muzyka. Ta na plus, może sprawić że się nie zaśnie.
Sam obrazek kojarzy mi się jako mix Armii Boga III (skojarzenie pojawiło się, zanim dotarło do mnie kto łączy te dwa filmy) i ogólnego nurtu robienia filmów wizualnie do zaakceptowania, bez większej kontemplacji nad mielizną treści. Czerwone oczka jak w Innocent Blood, a scena sexu w powietrzu, jak wycięta z Wywiadu, tyle że bez klimatu i chodzi tylko chyba o ukazanie kawałka nagiego ciała blondi (zabrakło wyobraźni, bowiem nie na tym erotyzm polega). Cóż, aby widz przetrwał to bez znużenia, potrzeba tanich chwytów uzasadniona. Ciekawy może być pomysł z Judaszem, tyle że dość kiepsko poprowadzony, zwłaszcza iż on się wiesza, z wyrzutów sumienia... naciągana więc zemsta i niechęć... aby coś pochwalić, oprócz oprawy muzycznej- niech będzie scena z czerwonymi zasłonami, może zbyt czerwone, ale blondynki ładnie na ich tle się prezentują... ogólnie- bajka nijaka, bez klimatu, nużąca, a pan Lussier winien szukać zdecydowanie spełnienia gdzieś indziej, aniżeli w kinie. Przydałby się odwyk dla takich filmowców niewydarzonych. .. a może to wina współpracy z panem Soisson-em. Rozwód bezwarunkowy wziąć więc winni... a nuż kiedyś czymś zaskoczy...
zgadzam sie, totalny dramat, a koniec to już po prostu absolutna żenada i jedno wielkie g... Muzyka-to jedyne co było ok w filmie, ale też ani nie pasowało, ani nie napisane do niego tylko zebranie co fajnego jest
Zgadzam sie w 100%. To jeden z najgorszych filmów o wampirach jaki widziałam (a już myślałam ze nic nie pobije "królowej Potępionych"). W tych 2 filmach najlepsza była muzyka... reszta wypadła słabiutko, moim faworytem jeśli chodzi o filmy o wapirach jest "Wywiad z wampirem"... a wasz??
Tez uwielbiam "Wywiad..", ciekaw jestem czy zrobią kiedys część 2 - Wampira Lestata, choć może lepiej nie. Także "Draculę" Coppoli lubię
heh..wampirkom "poświeciłam" temat na stronie swej, bo naprawdę to dołujące iż tak cudny temat ma tak dramatyczne podejscie do niego. Owszem- Wywiad i VHD, także Dracula, będący niesamowicie pięknym obrazem. Miło że się zgadzacie, bo przerażenie mnie ogarnia, widząc komentarze zachwytu nad takim kiczem jak Dracula 2000, Królowa, itp... ;)Pozdrawiam!:)
btw- Slayer ( w ogóle fajny dobór zespołów na Twej stronce,czytaj tożsamy z częścią mych:D ...no i Nietzsche i Paragraf-MNIAM!)- wampirek Lestat juz został zekranizowany w Królowej...ja osobiscie nie przepadam za samą powieścią, jednak to co z nią uczyniono jest również okrutne...
Troche jestem uboższy duchowo, bo Królowej nie oglądałem, słyszałem tak druzgocące opinie, że sie nie odważyłem, ograniczyłem się tylko do soundtracku (chooćby z tej przyczyny, że Manson ). Moja przygoda z Wampirem Lestatem skończyła się gdzieś w połowie, nie dałem rady, to nie jest możliwe by ta sama osoba napisała zarówno wywiad jak i Wampira. Mam jednak nadzieję, że ktoś na miarę Jordana dorwie sie do tej książki i coś z niej wyciągnia, coś by się chyba dało.
hhmm...manson...no jakiś kawałek tam jego był jeden. Muzyka której nie lubię stanowczo. Natomiast ściezke pochwaliłam, bo pasowała, poza filmem nie słucham takiejż... a sam film... bardziej mnie przeraża że cos takiego jak całe te dość banalne opowiastki,mówiac delikatnie, niewiele dobrego mówiące o twórcach chyba, moga się podobać... ale cóż, inaczej by nie powstawały :]
Zgadzam się z 1 postem, najbardziej mi szkoda zpiprzonego pomysłu z Judaszem..Mogło być ciekawie ..Mogło..
Bardzo lubie motyw Drakuli w filmach, szczególnie ekranizacje F.F. Coppoli z 1992 - która jest wierna ekranizacja książka Bram'a Stroker'a... A Dracula 2000 to dlamnie film dobry, po pierwsze bardzo dobra muzyka w soundtrack'u znajdziecie takie znakomitosci jak Slayer, Pantera itp... Kolejna sprawa to bardzo dobry pomysł z ukazaniem wampira, dla Was liczy się schematycznośc, Wywiad który tak tutaj lubiecie, jest bardzo schematyczny - reżyser wzioł częśc z książki panny Rice, troche z innych filmów i oto jest Wasz wielki Wywiad... Wes Craven stworzył bardzo dobrą kreacje Draculi który nie jest tylko pogromcą i krwiopijca, ale równiez szuka tej jedynej, tak samo motyw KIM ON JEST, w żadnym innym filmie niema jasno powiedziane SKAD sie oni wzieli, a w Draculi 2000 jest jasno pokaze że był to Judasz który za zdrade Jezusa został tak ukarany, znakomicie pokazali dlaczego Wampir boi się krzyża itp... Film widziałem kilka razy i bede dalej przekonywac każdego że jest to bardzo dobry film, może nie może się równać z Dracula z '92... ale jest świetnym uzupełnieniem... DZIEKUJE ZA UWAGE
ogolnie słaby byl ten film za duzo powielanych schematów i aktorstwo słabe... cały czas szukam dobrych horrorów może ktoś coś polecic??
Dracula Coppoli z 1992 roku to mój absolutny faworyt.
lubię też Wywiad z Wampirem i Nosferatu Wampir.
No wlasnie krytycy jak i co niektorzy widzowie zarzucali za duza rozbierznosc miedzy Dracula Coppoli a ksiazka, jednak wielu innych powiedzialo ze i tak jest to najlepsza adaptacja na podstawie ksiazki Stokera i ja tez tak uwazam