5,3 17 tys. ocen
5,3 10 1 16585
4,3 6 krytyków
Dracula 2000
powrót do forum filmu Dracula 2000

Przyznam się szczerze, że obejrzałam ten fil tylko dlatego, że jestem fanką Gerarda Butlera. Nastawiłam się na głupawy horror i jedyną przyjemność w oglądaniu ulubionego aktora w kolejnej roli. Tymczasem bardzo pozytywnie się zdziwiłam. Film jest ciekawy, nie szafuje tanimi sztuczkami z horrorów o wampirach i ma ciekawą fabułę. Bardzo się cieszę, że nie ma w nim zastępów bezmózgich zombie poruszających się z gracją Frankensteina ani okrutnie ociekających krwią i obrzydliwych mordów pokazanych ze wszystkimi szczegółami. Wręcz przeciwnie- wampirów jest małe grono, morderstwa są pokazane tak bardziej "z klasą", nie ma też wulgarnego seksu tak typowego dla horrorów o wampirach. Sam pomysł na zakończenie jest bardzo oryginalny i interesujący, a wręcz zaskakujący. Podoba mi sie również pewne przesłanie- Drakula bardzo się ucieszył, kiedy zobaczył do jakiego stanu degradacji doszedł współczesny świat i to bez jego pomocy- skłania do zastanowienia się czy nie za daleko już poszliśmy z tą swobodą obyczajów (od razu zaznaczam, że nie jestem "ultrachrześcijańska"). No i świetny Gerard Butler- powściągliwy ale bardzo charyzmatyczny a na końcu do pewnego stopnia szlachetny- zdecydowanie film godny obejrzenia i polecenia!

spin_girl

Taki wampir jak Gerard Butler mógłby mi się wgryźdz sie w szyje. Byłabym nawet zadowolona. Przyznam racje wypowiedzi na temat tego filmu ,jest poprostu bardzo dobry jak na ten gatunek!!!