Dragonball: Ewolucja

Dragonball Evolution
2009
3,2 32 tys. ocen
3,2 10 1 32429
2,1 12 krytyków
Dragonball: Ewolucja
powrót do forum filmu Dragonball: Ewolucja

Jestem świeżo po obejrzeniu filmu i z czystym sumieniem mogę mu dać 8/10 film faktycznie bardzo różni się od oryginału (mangi i anime) ale o to właśnie chodziło! Nie wiem dlaczego tyle ludzi tak narzeka, pomyślcie... choć troszeczkę: gdyby mieli trzymać się oryginału to film miałby kilkanaście godzin poza tym nie da się odtworzyć niektórych rzeczy tak samo (jak dla mnie piccolo z czółkami w filmie wyglądałby co najmniej dziwnie). Było tak jak trzeba zabawnie (bo to podstawa db), kolorowo i klimatycznie. Moim zdaniem bardzo dobrze, że reżyser zaryzykował i stworzył film według swojej wizji bo wyszło mu to przyzwoicie. Nie obchodzi mnie co powiedzą "wielcy fani i znawcy" świata db ja mam nadzieje, że na Ewolucji się nie skończy, oraz, że powstaną kolejne części jeśli lepsze to przynajmniej na tym poziomie!

ocenił(a) film na 6
swiru_16

to prawda, nie było tak źle.
Spodziewałem się odtworzenia bajki, ale ostatecznie mam pozytywne uczucia.

swiru_16

Zgadzam się... czasami tylko niektóre efekty specjalne były nieciekawe, ale film był świetny... przede wszystkim super gra aktora grającego Goku, świetny klimat humoru Dragon Balla... :P

ocenił(a) film na 1
swiru_16

Ja nigdy nie byłem fanem dragonball, nawet nie obejrzałem jednego odcinka (no może kawałek żeby sprawdzić co to)
ale pamiętam jak moi kumple się tym zachwycali. Więc mogę tylko stwierdzić że ten "film" to kawał kupy gówna i nic więcej nie będę pisał dlaczego tak twierdze bo niema w tym nic co można zobaczyć w kinie sf czy fantasy, albo w każdym innym gatunku. Wszystko jest zjebane począwszy od początku aż do napisów końcowych włącznie.
Moja ocena 2/10 bo jet to minimalnie bardziej do strawienia niż Power Rangers.
p.s Całe 80 minut życia psu w dupę! (i jeszcze marnuje czas żeby to napisać ale może choć jedną osobę zniechęcę do oglądania tego)
A twoja ocena 8/10 mnie rozpierdala!

ocenił(a) film na 2
matipower

nie tylko ciebie więcej jak 2/10 nie można dać temu filmowi i tak musiałem się nieźle upić żeby znaleźć te parę pozytywów na wspomniane wcześniej „2”! ;)
a co do kolesi to nie wiem skąd się tacy biorą!???? O.o czy to jest głupota wrodzona czy nabyta!? ;)

ocenił(a) film na 1
Victor_Delacroix

no ja po seansie z czystym sumieniem daje 2/10 i chce o nim zapomnieć...

ocenił(a) film na 1
darkan

Zgadzam się, wlasnie obejrzalem i stwierdzam, ze to jest śmiech na sali!
Jak mozna tak zjebac film ...

ocenił(a) film na 6
Sierra_WRC

właśnie obejrzałem i powiem szczerze że po tych wszystkich falach krytyki których sporo się naczytałem film wypada naprawde całkiem całkiem
Ani przez chwilę nie traktowałem tego filmu jak anime ponieważ jest to wersja alternatywna i wcale się nie zgodze że film to najgorsze gówno bez klimatu ponieważ miał swój jakotaki klimacik. Ogólnie nie liczyłem na wiele ale gra aktorska wypada całkiem spoko szczegolnie Roshi,Bulma,Goku,Picollo,Chichi również choć była trochę dziwną postacią raz była,raz jej nie było Za największą wadę filmu uważam długość, wiele wątków nie zostało szczegółowo dopracowanych,nie zostało wytłumaczone do końca kim jest goku jedynie krótka retrospekcja ukazująca moc oozaru z dzieciństwa. Nie wiemy co do końca z tymi mnichami, mistrzem roshiego nie znamy właściwie niczyjej historii. poprostu za mało czasu ale wydaje mi się że na DVD będzie ok 15minut więcej i dowiemy się być może tego i owego czego nie było w wersji kinowej. Film jako lekką, nieobowiązkową rozrywkę oceniam na 6,5/10 (ocenę na filmwebie wystawię po obejrzeniu filmu na DVD w dobrej jakości (oglądałem wersję z internetu)o ile znajduja sie tam pominiete fragmenty)

ocenił(a) film na 1
Obi_Wan_3

"Ani przez chwilę nie traktowałem tego filmu jak anime ponieważ jest to wersja alternatywna i wcale się nie zgodze że film to najgorsze gówno bez klimatu ponieważ miał swój jakotaki klimacik." - Gdzie jest ten klimat? W tym filmie nie ma ani krzty klimatu z DB.

"Ogólnie nie liczyłem na wiele ale gra aktorska wypada całkiem spoko szczegolnie Roshi,Bulma,Goku,Picollo,Chichi" - O_o Piccolo nie mial czego zjebac na ekranie bo wypowiada tyle slow co Arni w pierwszym Terminatorze.Chi chi drewno totalne, padaka i syf.W M jak milosc graja lepiej.Goku napierdala szneki jak by mial zatwardzenie.Roshi spoko bulma jako Lara Croft ujdzie.

"Za największą wadę filmu uważam długość" - to akurat zaleta. Nikt nie musi sie meczyc na tym gownie ponad 100min.

"wiele wątków nie zostało szczegółowo dopracowanych,nie zostało wytłumaczone do końca kim jest goku jedynie krótka retrospekcja ukazująca moc oozaru z dzieciństwa. Nie wiemy co do końca z tymi mnichami, mistrzem roshiego nie znamy właściwie niczyjej historii." - W tym filmie nic nie jest dopracowane.Wszystko jest pomieszane a o przebiegu akcji nie warto wspominac.

"wydaje mi się że na DVD będzie ok 15minut więcej i dowiemy się być może tego i owego czego nie było w wersji kinowej." - Alez oczywiscie.Tak jak nasza ocene i wrazenia po obejrzeniu CAMa mial zmienic film w dobrej jakosci tak napewno w tych15min. gra aktorska bedize lepsza,efekty takze i wszystko bedzie ladnie poukladane.

Trzeba byc jebnietym zeby temu oczojebnemu gniotowi dac wiecej niz 3/10 albo poprostu cos musi przyslaniac oczy podczas ogladania tak jak gohanowi tak tak mowa tu o ballsach ale nie smoczych xD

swiru_16

Jestem zawiedziony pewnie tak samo jak 90% fanów Dragonballa , wszytko w tym filmie jest zrobione inaczej niż w kreskówce postacie, lokacje itp.itd. być może reżyser chciał stworzyć własnego Dragonballa ale mu to za bardzo nie wyszło.... co do gry aktorów to pozostawia wiele do życzenia, może kiedyś doczekamy się jakiegoś poważnego remaku kreskówki.

ocenił(a) film na 7
draco21

Według mnie właśnie o to chodziło żeby było inaczej niż w kreskówce! Osobiście mam już dość podgrzewania starych dobrych pomysłów. I jako taki film się sprawdził, do wielu rozwiązań można by się przyczepić (być może wyjdzie rozszerzona wersja reżyserska, a wtedy sporo się wyjaśni) ale mimo wszystko jestem z niego zadowolony i nie uważam, czasu spędzonego na filmie za stracony!

ocenił(a) film na 1
swiru_16

stracone to będzie twoje życie jak będziesz się podniecał takim padłem, jesteś młody może wyrośniesz!
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
matipower

Nie podniecam się tylko stwierdzam, że nie jest taki zły jako film przygodowy! Poza tym skąd wiesz czy młody jestem? Czym się sugerujesz?

ocenił(a) film na 1
swiru_16

Właśnie skończyłam oglądac ten film.Oglądałam wszystkie odcinki anime, i oczywiście, film nie dorasta anime nawet do pięt. Ale wcale nie jest taki strasznie kiepski. Bulma i Genialny Żółw byli bardzo fajni :D Piccolo też niezły, ale Songo to porażka. Film zdecydowanie za krótki, nie było większości bardzo fajnych wątków. No i brak Krillina :/ Ogólnie film oceniam na 4,5/10.

swiru_16

siwru__16 Pewnie tym ze doroslemu czlowiekowi taka padaczka nie ma szans sie spodoba . Zbyt wiele niescislosci , marnych efektow i sztucznego aktorstwa ( yamcha )

ocenił(a) film na 6
Rodzyn1989_2

Poprę swiru_16 film nie był wcale taki zły jak się go tu opisuje bez przesady. Kreskówek Dragon Balla nigdy zbyt dużo nie oglądałem i nie jestem ich fanem wiec co do fabuły filmu nie będę się wypowiadał, bo nie jestem do końca w temacie :P. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
swiru_16

I dodam swiru ze dajac ocene 8/10 podniecasz sie filmem tfu nie filmem tylko gniotem xD

ocenił(a) film na 1
UBEKakaPOLICJA

ogladam filmy od kiedy pamietam, zaczelem jak umialem czytac itp i ogolnie rzecz biorac bazujac na recenzjach rzadko trafialem na padaczki, poniewaz je omijalem. Fanem dragona jestem od dziecinstwa i czekalem na ten film z nadzieja ze wyjdzie majstersztyk. To, ze takiego filmu jeszcze nie bylo tlumaczylem sobie za niskim poziomem efektow specjalnych. Niewyobrazalem sobie jak moze wygladac to arcydzielo na wielkim ekranie, jak przedstawia te walki, uderzenia fal energi i ogolnie cala rozpierdziuche zasiana w filmie. Az w koncu sie doczekalem...... Wszystkie minusy zostaly juz pewnie wymienione ze 1000 razy wiec nie bede sie spuszczal. Film jedna z najwiekszych kaszanek jakie kiedykolwiek widzialem - ktos kto niezna db powinien sie zrzygac po tym filmie. Kamehama to jakas jebana parodia i tyle - gówno podziobane widelcem!! W tym filmie byla jedna dobra scena jak songo zalatwil bande ze szkoly na tej imprezie nie dotykajac ich. Nic sie nie klei, malo efektow(w anime glowny atut), songo nie jest taki jak przedstawiony w DB, cala historia spaprana. Zamiast treningu i przygotowywan do walki z poteznym piccolo, ktory zmiazdzyl dom jedna reka sila woli, oni biegaja cala ekipa i graja w huja....Żenada, że komukolwiek sie to spodobalo - dla mnie niemozliwe.

ocenił(a) film na 1
swiru_16

z czystym sumieniem to moge napisac ze gustu jako takiego to ty w ogole nie masz!!!!!! NIe chodzi mi tutaj o adaptacje, tylko o sam film. Dajac 8/10 za takie 'cos'...dajesz mi do zrozumienia, ze jestes totalnym ignorantem nie znajacym sie na kinie! Ten twoj caly post mozna by bylo umiescic w zal.pl.

ocenił(a) film na 1
vegul

Z CZYSTYM SUMIENIEM od 1 do 10 ten film oceniam na -2/10

Do wszystkich dzieci co uwielbiają ten (niby) film i go oceniają bardzo wysoko , błagam opuście tą stronę i zostawcie ocenianie filmów normalnym ludziom ( takim co potrafią rozróżnić SZAJS od dobrego filmu )

ocenił(a) film na 1
swiru_16

Z czystym sumieniem utrzymuję swoje zdanie, że nie powinno się ekranizować żadnego anime a tym bardziej mangi... SUCHAR na maxa ! Jak dla mnie jest za dużo opuszczonych wątków, przeciętny człowiek, który chciałby obejrzeć sobie ten film - bez oglądania anime w dzieciństwie ( chociażby) kompletnie nie bedzie wiedzieć o co chodzi... jak dla mnie masakra nie film.
Wolę obejrzeć jeszcze raz tych 500 odcinków anime,żeby wszystko było wiadome i reszcie polecam to samo ;)

3/10