6,6 1,6 tys. ocen
6,6 10 1 1591
Drakula. Historia wiecznej miłości
powrót do forum filmu Drakula. Historia wiecznej miłości

Historia miłosna

ocenił(a) film na 8

A właśnie, że film nie chce nikogo oszukać - jest tym, co mówi tytuł. To baśniowa historia o miłości, z genialną muzyką, pięknymi zdjęciami oraz kostiumami i bardzo dobrymi aktorami. Zapożyczenia od Coppoli są tak widoczne, że jest chyba oczywiste, że miały być jasne na pierwszy rzut oka. W porównaniu do pretensjonalnego, męczącego i szarego Nosferatu, moim zdaniem film o wiele bardziej udany.

ocenił(a) film na 9
trani

Mnie Love Tale też bardzo się podobał i na pewno wybiorę się na halloween na ten film do kina aby zobaczyć na dużym ekranie. Co do zapożyczeń, owszem są, ale na pewno nie nazwałabym tego jak niektórzy "próbą kopiowania" (w sumie ciężko aby te filmy nie były w jakiś sposób podobne skoro są na podstawie tej samej książki). Ja osobiście odniosłam jednak wrażenie, że Besson próbuję się odciąć od Coppoli, skoro pewne rzeczy opowiedział w inny sposób (wciąż jednak zachowując sens historii) i bardziej niż Coppola rozbudował postać Draculi. Ma to swoje ogromne plusy, bo bardziej niż na starym Draculi, tutaj mogłam wręcz poczuć tę rozpacz i cierpienie Vlada. Myślę, że to też zasługa genialnej gry aktorskiej Jonesa. Pewnie niektórzy by mi ścięli za to głowę - ale jestem właśnie po rewatchu Draculi z 1992 i jak dla mnie - Jones wypadł lepiej niż Oldman. O ile scenariuszowo Love Tale na pewno wypada słabiej niż Coppolowy film, o tyle tutaj postać Vlada bardziej mnie zachwyciła.