PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228549
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Nie mam absolutnie nic do tego filmu, wręcz przeciwnie - dobrze się go ogląda, dobrze zrobiony, dobra gra aktorska, muzyka i wszystko inne. Mimo to, dostał ode mnie 7/10 i zastanawiam się, czy nie obniżyć mu
oceny. Ponownie: NIE MAM NIC DO TEGO FILMU, ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, czemu jest aż tak dobitnie chwalony?

Rozumiem, że są filmy zrobione najlepiej jak się da pod wszystkimi względami i właśnie dlatego otrzymują wysoką ocenę i są lubiane, a są filmy które nie są wybitne, a mimo to się je lubi, wraca się do nich i o nich
pamięta. Sama mam wiele takich filmów - pamięta się cytaty, stają się tzw. "inną klasyką", zapamiętuje się role i muzykę.

Możliwe, że nie zrozumiałam tego filmu i tej właśnie "ciekawej inności", jaką jest, dlatego prosiłabym kogoś o wytłumaczenie mi dlaczego "Drive" został tak doceniony przez wszystkich.

PS: Zachowajcie sobie wszystkie obelgi i teksty w stylu "jesteś głupia bo nie zrozumiałaś filmu" dla siebie, bo lubię takie kino, lubię Goslinga i film mi się bardzo podobał. Chcę po prostu o nim porozmawiać.

Z góry dziękuję.

ocenił(a) film na 10
Da_Pr

Jako fan filmu czuję się wywołany do tablicy, więc odpowiadam.
Dlugo zastanwiałem się nad największą zaletą. I dalej nie mogę jej podać. Drive po prostu robi wrażenie jak całość - mieszanina klimatu, stylizacji (ale nie przestylizowania), zdjęć, szczypty retro, postawy bohatera jako współczesnego easy ridera, no i oczywiście muzyki. Uwiódł mnie wątek miłosny, jego przyziemne mimo wszystko ujęcie. Drive to film niespieszny, którego samo oglądanie sprawiło mi taką przyjemność, jak tylko kilka innych filmów. Mnie nauczył nowego, świeżego spojrzenia na współczesne kino. Drive nic nie musi, on się nie stara. Jak bohater.