PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228549
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

A do tego cholernie inteligentny. Ryan Gosling rzeczywiście genialny. Dziewiątka.

ocenił(a) film na 10
dejwid_filmweb

Inteligentny? Dlaczego?

ocenił(a) film na 9
laxman

Bo pokazuje świat zdemoralizowany, pełen zła, w którym wszystko musi mieć rozwiązanie, obojętnie dobre czy złe. W którym czasami samemu trzeba wziąść w ręce sprawiedliwość, bo nie należy liczyć na innych, na policję itp. Wreszcie w którym trzeba sobie ubrudzić ręce, aby ta sprawiedliwość zatriumfowała, co często pociąga za sobą zbrodnię, poczucie winy, wieczną ucieczkę...

ocenił(a) film na 10
dejwid_filmweb

Hm... niby zgadzam się z tym. Ale czuję, że taki opis pasowałby do większosci filmów akcji, chociażby takie ,,szklane pułapki".To co w Drive najlepsze kryje się w innnych elementac

użytkownik usunięty
laxman

Mógłbyś je wymienić proszę bo ja po obejrzeniu filmu po raz drugi nie potrafię chodź w ułamku procenta zrozumieć zachwytów nad liniową fabuła, marną grą aktorską, atmosferą niczym z nudnego wykładu no i niezbyt szczególną muzyką.

ocenił(a) film na 10

Gdzie mam iść?

użytkownik usunięty
laxman

Nie wiem co to pytanie ma znaczyć w kontekście mojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 10

Napisałeś wyraźnie: chodź

użytkownik usunięty
laxman

Uniżenie przepraszam za jakże znaczącą dla całej wypowiedzi literówkę, oczywiście chodziło mi o słowo "choć". Oczywiście także prosiłbym o wytłumaczenie z Twojej strony co oznacza słowo "elementac"? Zresztą nie o to w całej tej dyskusji chodzi, lecz o argumenty, których jak widać sformułowanie przerasta Twoje możliwości, pokazujące gdzie ten "geniusz" filmu "Drive" tkwi.

ocenił(a) film na 10

Literówka to nie błąd ortograficzny.

użytkownik usunięty
laxman

Myślę, że różnice między słowem "chodź" a "choć" są na tyle oczywiste że ciężko traktować ten błąd w kategoriach czegokolwiek więcej niż przejęzyczenia, przypadkowej pomyłki. Jednak jak widzę wyłapywanie takich rzeczy na śląsku uchodzi za objaw inteligencji i wykształcenia. Przykro mi niszczyć Twoje złudzenia ale nie, nikomu nie zaimponowałeś. Za to pokazałeś absolutną niezdolność do prowadzenia rozmowy.

ocenił(a) film na 10

Wybacz, powinienem przestać jeden post wyżej. Niepotrzebne trolowanie. A a teraz do rzeczy:
- liniowa fabuła - zgadzam się, nie jest szczególnie rozbudowana, jest jakby obok filmu. Są w niej klisze, raczej typowi gangsterzy, jednak ta liniowość nie jest dla mnie wadą.
- marna gra aktorska - tutaj proszę pytać innych użytkowników na forach poszczególnych aktorów. Tam widać, że zarówno Gosling, jak i Mulligan maja fanów i przeciwników. Dla mnie - świetnie wpasowani w film, tak właśnie mieli grać. Postaci drugoplanowe - nie ma się co przyczepić do Perlmana czy Cranstona.
- atmosfera niczym z nudnego wykładu - najbardziej subiektywna kwestia. Tobie nie przypadł do gustu, założycielowi tematu i mnie tak. Rozumiem, że dla wielu film jest słaby, dla mnie idealnie trafił w swój czas, kiedy jest przesyt tym całym postmodernizmem. Wyciszony, a jednocześnie krzykliwy, ostry i delikatny, kultowy i szmirowaty. A jak widać w temacie, można odkryć w nim głębsze sensy.
- niezbyt szczególna muzyka - jest bardzo szczególna, jeśli ktoś to lubi. Ja woziłem się za młodu w GTA Vice City i to mnie ukształtowało, biorę wiec taka ścieżkę dźwiękową w ciemno.

użytkownik usunięty
laxman

No i trzeba było tak od razu. Dla mnie jednak Gosling absolutnie nie wpasowywał się w film, w wielu momentach jak dla mnie zahaczał wręcz o śmieszność np. krótka scenka gdy w barze podchodzi do niego facet wspominając iż kiedyś wykonali "robotę" razem. Odpowiedź Goslinga, przy całej jego aparycji była tak bardzo pseudo groźna, że więcej grozy widzę w starszych kobitkach w tramwaju jak walczą o miejsca siedzące. Po prostu dla mnie aktor ten jest zwyczajnie mierny i swoją "grą" dużo z filmu zabiera, do gry Mulligan żadnych zastrzeżeń nie mam akurat. No a http://www.filmweb.pl/person/Christina+Hendricks-126243 zasługuje na złotą malinę i to absolutnie. Popis umiejętności jak u http://www.filmweb.pl/person/Joseph+Gordon+Levitt-3168 w nowym Batmanie.

użytkownik usunięty
laxman

No cóż liczyłem że może po prostu filmu nie zrozumiałem i powinienem spróbować z nim jeszcze raz ale jak okazuje się po prostu mi nie odpowiada i odpowiadać raczej nei będzie. Dziękuję za rozbudowaną wypowiedź i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10

Cieszę się z osiągniętego porozumienia. Ten film trzeba poczuć - albo się uda, albo nie. Wiele zależy od nastroju, kontekstu, kiedy się go ogląda. O problemy ze zrozumieniem nie posądzam nikogo, gdyż nie jest skomplikowany . Wszystko rozchodzi się o tę atmosferę. Pozdrawiam również!

ocenił(a) film na 9
laxman

Ja nie powiedziałem, że to jest najważniejszy element filmu.

ocenił(a) film na 10
dejwid_filmweb

Ok, nie o to mi chodziło. Podoba mi się Twój wniosek. Też lubię znajdywać w Drive coś więcej, jakieś nienachalne symbole, jak np. maska.

ocenił(a) film na 7
dejwid_filmweb

Rzeczywiście inteligencja niesamowita. Mordować wszystkich i ogólne JP.

ocenił(a) film na 8
dejwid_filmweb

Nom, taki genialny, że kłoda by lepiej zagrała.