Nie bardzo rozumiem (no dobra, w ogóle jej nie rozumiem) scenę, gdy Driver (Gosling) wchodzi do przyczepy na planie zdjęciowym by założyć maskę do rozwalenia Nino (Perlman), a na półce stoi kilka masek z twarzą zjawiskowej jak zwykle Christiny Hendricks. Co to za zabieg? Hendricks pojawia się na 12 min., to niewątpliwie istotna rola, ale żeby zrobić w tym samochodzie taką galeryjkę?
Może ktoś światły wyjaśni mi, "co poeta chciał przekazać"? Nie sądzę, by te maski nie miały znaczenia. Może niezbyt uważnie oglądałem film i Blanche (Christina) jest aktorką/dublerem/kaskaderem w tym filmie, czego nie przyczaiłem. Jeśli nie, to mam zagadkę. Więc po gierkowskiemu: "Pomożecie?"
Myślę, że podobieństwo (nawet jeśli jest) tych masek do twarzy Christiny jest zupełnie przypadkowe ;)
Trochę polecę interpretacyjnie, ale co tam: moim zdaniem chodzi o odniesienie do sceny, a w której Driver zastraszył Blanche. W tej scenie nie był on sobą, za bardzo uległ emocjom, i stąd uderzył kobietę, co nie jest w zgodzie z jego przekonaniami. Maska Blanche przypominała bohaterowi, że musi panować nad emocjami - stąd do zabójstwa Nino użył maski i zaplanował to dokładnie.