PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228549
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

podobne ?

ocenił(a) film na 9

jesli znacie to wpisujcie :)

użytkownik usunięty
Etkaa

up

Etkaa

Pod jakim względem podobne. Wymienię pierwsze filmy które mi przyszły na myśl: "Taksówkarz" (Podobny typ bohatera, ale Travis trochę bardziej gadatliwy. Niedopowiedziane zakończenie), "To nie jest kraj dla starych ludzi" (Nie wiem w sumie czemu, ale to pierwszy film jaki mi przyszedł do głowy po oglądnięciu "Drive").

ocenił(a) film na 10
Etkaa

ogólnie to polecam filmografię Goslinga, bo ma sporo dobrych i kilka świetnych tytułów na koncie.

Etkaa

mysle, ze Zakladnik (Collateral). Dobra muzyka i fabula...

ocenił(a) film na 9
dryfer

oo Zakładnik. zapomniałam o nim. faktycznie bardzo podobne filmy.

ocenił(a) film na 10
Etkaa

Też przyszedł mi na myśl "Taksówkarz". Ciężko znaleźć podobny film - ale ostatnim razem kiedy klimat filmu tak mnie wciągnął to było przy oglądaniu "Gorączki" - miasto nocą, długie przemyślane ujęcia, płynne przejazdy kamerą i ta muzyka. I muszę przyznać, że chyba ten typ bardziej bym Ci polecił.

Etkaa

Filmy Lyncha jeśli szukasz tego specyficznego klimatu (Badalamenti współpracował z Lynchem właśnie). Tak mi się trochę wydaje, że Refn wyrasta na spadkobiercę Davida.
Poza tym, rzecz jasna, odsyłam do wcześniejszych filmów Refna. "Bronson", "Valhalla Rising", "Fear X".

ocenił(a) film na 8
Etkaa

Driver 1978 - koncepcja, The Crow, Heat - spasowanie muzyki z ujęciami, Lost Highway, Dune - Klimat, zwolnienia, przedłużające się ujęcia budujące napięcie.