PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=631979}
7,1 208 tys. ocen
7,1 10 1 208206
6,7 78 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

O brzydocie fizycznej - prymitywne, przaśne, kanciaste mordy, flakowate, odpychające ciała. O brzydocie moralnej i duchowej - jedyne co ich interesuje to:
1. seks - najchętniej z prostytutkami ale za darmo. Seks w brudnych burdelach, w brudnych furgonetkach, tak ohydny, głośny i wulgarny jak to tylko mozliwe. Szambo.
2. forsa - najlepiej uzyskana z łapówek. Szambo.
3. alkohol - pity zawsze, wszędzie i w każdej ilości. Szambo.

I to szambo wylewa sie z tych brzydkich mord przez cały czas, żaden z facetów w tym filmie nie potrafi wymówić najkrotszego zdania baz najohydniejszych ozdobników.

No i szambo na widowni - przez cały czas trwania filmu nieustający szczęśliwy rechot większej części męskiej publiczności. Szambo. Szczerze żaluję, że nie jestem lesbijką.

ocenił(a) film na 8
MKrak

Ja byłem w poniedziałek o 12.30 i było może 8 osób ze mną, ale pełna kulturka i cichutko. ;)

acomitam

"(...)mordy" - pff

ocenił(a) film na 8
acomitam

Wypowiadasz się o polskich facetach, czy filmie? Bo jeśli naprawdę tak postrzegasz wszystkich facetów w kraju, to nie wiem co tu jeszcze robisz. Jak bym był kobietą i tak postrzegał otoczenie, to bym się bał, że mnie listonosz zgwałci. No i trochę lipa z popędem i miłością. Chyba, że polujesz na obcokrajowców?

Na podobnej zasadzie można powiedzieć, że Polski to głupie farbowane dupodajki, chodzące w różowych kurteczkach, z mordami zjaranymi na solarce, które ze sztuką (w swoim mniemaniu) mają do czynienia tylko za pośrednictwem radia eska. I te Polki bardzo lubią Polaków, o których piszesz.

Ale może jednak nie jest aż tak źle? Może warto zobaczyć pomiędzy stereotypami jakichś ciekawych ludzi? Bo patrząc na świat Twoimi moczami to nie zostaje nic, tylko się pociąć.

ocenił(a) film na 9
acomitam

nie zgadzam się mnie się podoba Topa, nie mówiąc o Dorocińskim, nawet w wąsiku mu nie jest źle ;)

ocenił(a) film na 8
acomitam

Uuuu, widzę koleżanka kompletnie nic nie zrozumiała z filmu. No cóż, takich też potrzebujemy na forum, przynajmniej można coś śmiesznego poczytać.

ocenił(a) film na 7
acomitam

tak tak ten film jest o brzydocie, ale nie mężczyzn w końcu jest tam policjantka, której też za bardzo nie obowiązywały zasady moralne, żona zdradzająca męża. Ten film jest o brzydocie polskiego systemu, o tym jak demokracja polska się jeszcze nie rozwinęła albo rozwinęła tylko nie w tym kierunku co byśmy chcieli. O zakłamaniu polskiego społeczeństwa, polityków, prokuratorów itd. Wszystko to Smarzowski mocno uwydatnia.

acomitam

Dawno nikt nie zrobił na mnie tak pozytywnego wrażenia na Filmwebie Jak ty. Filmu jeszcze nie obejrzałem ,ale twoja recenzja i póżnejsza jej obrona poprawiła mi humor. Masz niezwykłą klasę. 10/10

HRA

widziałeś już ten film ?
http://www.filmweb.pl/film/Melancholia-2011-547745

Lunasol

Bez tych powiadomień jestem zupełnie ślepy. Jak mnie tu znalazłaś spryciulo ?

Nie widziałem . Melancholia cały czas czeka w kolejce.

acomitam

Bo ten film jest przerysowany. Jedna z bolączek polskiej kinematografii- z jednej strony lukrowane, przesłodzone, wypięknione produkcje tvnowskie, a z drugiej szarość, brud, bieda i prymitywizm w filmach "ambitnych" reżyserów. I niestety niewiele pośrodku.

ocenił(a) film na 8
michals46

Nie przesadzaj. Z rękawa mogę rzucić np. "Komornika", "Erratum" czy "Plac zbawiciela", które idealnie wpisują się w ten środek. Fakt, że "Plac..." jest mocny ale myślę, że nieprzerysowany.

acomitam

czytam czytam, no i heh
strasznie sobie odpisujecie ludzie !

co do pierwszego postu zgadzam się, bardzo duża częśc polskich facetów niestety tak wygląda :( jakby nie wiedzieli, że kobiety nie lubią smrodu, pijaństwa, zaniedbania, pychy, gburostwa, chamstwa (tego przepełnionego goryczą i frustracją) to się widzi na codzień, w mieście zwłaszcza, zero kultury, obycia. choć wiadomo nie wszyscy

bambom

I tu się zgadzam, nie ma co generalizować, są ludzie i taborety, krzesła, parapety. Równie dobrze " jakby nie wiedzieli, że kobiety nie lubią smrodu, pijaństwa, zaniedbania, pychy, gburostwa, chamstwa (tego przepełnionego goryczą i frustracją) to się widzi na codzień" można to przypisać kobietom. Pokolenia się zmieniają i to co się dzieje teraz w podstawówce/gimnazjum to istna tragedia.
Jednak jak wspominałem, NIE MOŻNA generalizować.

awsm

ps. do starszych "elementów" też się to odnosi, bo w sumie napisałem tak jakby chodziło o dzieciaki do nastego roku życia :P

ocenił(a) film na 3
acomitam

zgadzam się z Tobą

ocenił(a) film na 3
Jaskier_4

acomitam

acomitam

gówno zrozumiałaś z tego filmu

ocenił(a) film na 7
acomitam

film o głupocie i taniości polskich kobiet. i brzydocie - przykrywanej tonami tapety. twarze prostackie, wulgarne, ciała przeciętne, nieopalone, ubrane bez gustu i stylu. jedyne co potrafią to dymać się za kasę, ewentualnie zdradzać męża. są uprzejmie zdziwione, gdy mąż wraca do domu trzeźwy, a te nieliczne, które nie zarabiają dupą okazują się być skorumpowanymi pijaczkami, które po potrąceniu dziecka na pasach wykorzystują swoją zawodową pozycję do zastraszania ludzi uczciwie wykonujących swoją robotę...

po filmie i przeczytaniu postu, który rozpoczął ten wątek żałowałbym, że nie jestem gejem, gdyby nie to, że znam trochę kobiet, które nie są tak tępe jak bohaterki przedstawione w filmie i tak głupio generalizujące jak autorka wątku.
bez pozdrowień.

elGonzo

dobre :)

ocenił(a) film na 8
acomitam

My też żałujemy że nie jesteś lesbijką ! Bo tak jest jeszcze nadzieje że jakiś gość się zlituje :-) "pozdrawiam"

użytkownik usunięty
acomitam

Filmu jeszcze nie widziałem,ale się wybieram. Autorka tematu ma chyba jakies urazy z przeszłości. Moim zdaniem ta wypowiedź jest smutna, gdyż tylko potwierdza, iż żyjemy w kulcie piękna i młodości, gdzie ludzie brzydcy są w jakiś sposób dyskryminowani. Brak akceptacji czegoś tak powszechnego jak najzwyklejsza w świecie brzydota, cechująca nie tylko Polaków ale również mężczyzn innych nacji (wypowiedź autorki można wręcz uznać ze szowinistyczną) jest oburzająca. Nie bez powodu istnieje eufemizm "brzydka płeć". Zaś wypowiedź cechują uprzedzenia, gdyż:

1. "seks - najchętniej z prostytutkami ale za darmo. Seks w brudnych burdelach, w brudnych furgonetkach, tak ohydny, głośny i wulgarny jak to tylko mozliwe. Szambo." - no tak takie elemenenty się zdarzają, znam takich z widzenia ale nie osobiście,ale halo, nie tylko w Polsce są burdele, proceder ten kwitnie całkiem legalnie w innych bardziej cywilizowanych krajach Europy,
2. forsa - najlepiej uzyskana z łapówek. Szambo.
tak łapówkarstwo, neptozm, kolesiostwo to wielki problem Polski a przede wszystkim polskich facetów, jednak nie jesteśmy tu żadnym wyjątkiem a chciwość nie jest jedynie domeną polskich mężczyzn (patrz Sawicka) i raczej nie kojarzy się z polskością, ale z innymi nacjami (nie wytykając palcami);
3. alkohol - pity zawsze, wszędzie i w każdej ilości. Szambo.
kultura picia alkoholu również się zmienia, wzbudza we mnie pewną litość zachowanie starszego pokolenia chlejącego wódę bez opamiętania, kiedy tylko się da, ale młodsze pokolenia już są inne, a Smarzowski chyba bardziej utożsamia się z tym starszym;

Oczywiście zagadzam się, że mężczyźni to świnie (bo taka jest ukryta konkluzja tej wypowiedzi), ale nawołuje do opamiętania. Uogólnienia cechują ludzi o ograniczonych horyzontach myślowych. Jeżeli komuś nie odpowiadają polscy mężczyźni to droga wolna świat pełen jest czarujących i szanujących kobiety Arabów.Polscy mężczyźni jakoś sobie poradzą, w najgorszym wypadku na własną rękę.

Rany, co Wy chcecie od autorki acomitam? Wyraziła swoją opinię dość ostro, ale może tak duże wrażenie zrobił na niej film, może jest jeszcze młoda i niewinna, więc ją to razi, może ma złe doświadczenia a Drogówka to potwierdziła, etc. Można się z nią nie zgodzić, ale po co zaraz ta agresja? I ten ton wyższości albo wycieczki osobiste? Wystarczy napisać: nie masz racji, bo.... i jakoś racjonalnie wyłożyć argumenty. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
teczowka

Nie wiem gdzie widzisz w wypowiedzi Kuby_Rozroby jakąkolwiek agresję. Odpisał w bardzo kulturalny i rzeczowy sposób na opinię, która w moim mniemaniu jest śmieszna i rozbawiając bardzo mocno powinna być potraktowana jako lokalny folklor.

facet31

Zgoda, w tej akurat wypowiedzi agresji nie było, ale po co od razu te wstawki o Arabach - jak ci się nie podoba to wynocha? Odniosłam się do agresji ogólnie i chyba niedokładnie sprawdziłam, do kogo jest ta odpowiedź - mój błąd :)

ocenił(a) film na 8
teczowka

Nic się nie stało. Lubię rozmowy ale poparte jakimś sensem. Jak samam nazwa podstrony mówi: DYSKUSJE. Hejt i wyzywanie nigdy nie leżało w moim charakterze, ale jak widzę wypowiedzi, gdzie "nóż się w kieszeni otwiera" to wolę sie ugryźć w język i nie wypowiadać, żeby nie chlapnąć jakiegoś chamstwa.

użytkownik usunięty
facet31

Wstawka o Arabach jest żartobliwa.Zarzucanie mi tu jakiegoś szowinizmu jest śmieszna, kiedy to autorka tego tematu jest szowinistką kwalifikując kogoś jako pijaka, k.u.r.w.i.a.r.z.a, bandytę ze względu na nację.Ludzie są wszędzie tacy sami. I zawsze twierdzą, że wszędzie jest lepiej jak u nas. Niemcy, Węgrzy, Polacy,Arabowie - nie ma znaczenia. Jeśli autorka tematu uważa, że mężczyźni poza granicami naszego kraju kierują się innymi zasadami to droga wolna niech sprawdzi to na własnej skórze.

ocenił(a) film na 8

Ale czemu do mnie to piszesz? Ja to bardzo dobrze rozumiem.

ocenił(a) film na 7
teczowka

lubi sex to nie moze byc mloda i niewinna

DonVitoCorleone

Wspolczuje Twojej przyszlej zonie-dziewczynie , jesli w ogole bedziesz jakas mial. Pozdro.

ocenił(a) film na 7
rodzyna132

nie rozumie wyjasnij prosze!

ocenił(a) film na 7
rodzyna132

ps radze zmienic awatar bo bedza Ci dokuczac

DonVitoCorleone

Nie wyjasnie bo i tak nie zrozumiesz :)
Jesli sa dziecmi , niech dokuczaja ;)
Pozdrawiam i zegnam.

ocenił(a) film na 7
rodzyna132

czego nie zrozumiem?
nie uwazasz ze to jednak troche wlasnie dziecinne z twojej strony?

ocenił(a) film na 8
acomitam

Przeciez to nie jest dokument ani paradokument.
Smarzowski zawsze przerysowuje - to tylko film - nawet w kwestii lapówek i działania drogówki sprawa jest nieaktualna od lat.
Rozejrzyj się (zresztą sama już napisalas że nie znasz takich ludzi - ja też nie).
Mogę sie zgodzić że Smarzowski nakrecil film mocny i odpychający, ale pisać ze tym samym w ten sposób opisał mężczyzn to nadinterpretacja.
Co do rechotów na sali - już chyba wszystko na temat zachowania w kinie zostalo powiedziane milion razy - badanie IQ przed seansem niestety nie przejdzie, wiec pozostaje chodzić na te najmniej oblegane.

acomitam

życie, a Ty takim brzydkim dajesz za darmo, tylko o tym nie wiesz

chcesz oglądać ładnych chłopców, to idź na film z Borysem

acomitam

ten temat to fake producenta ;)

ocenił(a) film na 10
acomitam

Chociaż tego nie widać jestem mężczyzną i bardzo podoba mi się Twoja ocena filmu . Nie wiem tylko czy Ty jesteś kobietą bo dziś to niestety sprawa bardzo trudna (?) i niebezpieczna (!) , podejście do filmu wydaje się być bardzo kobiece . Ale cóż nie jest to tak istotne jak reakcje które Twoja ocena wywołała . Na moje oko ( przez okulistę obdarzone atrybutem starowzroczności ) ten film jest o "szambie" . Wybieram się ponownie na ten film bo Smarzowski jest dla mnie jedynym polskim Reżyserem . Pewnie , że można pokazać "wiszące ogrody" czy gazony egzotycznych kwiatków ale czyż nie jest to wszystko otoczone "szambem" ? Czyż życie nie za(po)czyna się bardzo blisko miejsca które szambo zasila i czyż po życiu nasze ciało nie zamienia się coś co przypomina zawartość szamba ? Jeszcze raz dzięki za bardzo ciekawą ocenę - szambo to jest to ... .

ocenił(a) film na 10
acomitam

Bo kobieta nigdy nie pojmie jak wygląda męski świat, gdy kobiety są daleko.

ocenił(a) film na 3
greedozg

I to chyba najlepsza część naszej niewiedzy :)

ocenił(a) film na 7
greedozg

bzdura, przy kobietach tez się tak zachowują - jednak dopiero po czasie

ocenił(a) film na 8
acomitam

Wiesz... na "policjantów" nie startują raczej inteligentni, wrażliwi chłopcy, poeci i filozofowie, więc czego się spodziewać... To tak jakby opinię o kobietach zbudować na podstawie filmu "Sponsoring".

ocenił(a) film na 7
taryfa_ulgowa

buahaha. pomijajac fakt ze niewielu zdaje, rowniez inteligentych

ocenił(a) film na 8
acomitam

Tylko facet mógł nakręcić taki film, tylko facet nie boi się pokazać całego zła jakie siedzi w mężczyznach, poza tym film jest przerysowany i nie dotyczy ogółu, mam nadzieję. Pytanie
Czy kobieta nakręciłaby film o kobietach ukazując to co w nich najgorsze, przecież wy też takie święte nie jesteście, też jesteście złe i dobre no chyba, że nie jesteście ludźmi?

ocenił(a) film na 3
Wincentt

Daj nam kasę - nakręcimy :)

ocenił(a) film na 9
Wincentt

brakuję mi takiego kobiecego kina z całym tym kobiecym syfem, egoizmem,głupotą, fałszem, naiwnością, wyrachowaniem i okrucieństwem

Wincentt

Patrząc na te oburzone komentarze, gdy mężczyznom wytyka się ten syf w ich życiu, to nie wiem, czy są tacy odważni w samoocenie jak sugerujesz... Nie miałabym nic przeciwko takiemu filmowi o kobietach, sęk w tym, że wśród reżyserów przeważają mężczyźni :)

ocenił(a) film na 9
acomitam

byłam pod wrażeniem z jakim realizmem pokazali ten świat, Sierżant Marek Banaś jest fizycznie bardzo podobny do mojego znajomego policjanta, który po kilku głębszych robi się po prostu obleśny i wulgarny tak jak w tym filmie.

acomitam

Chyba niewiele osób zauwazyło że napisałaś o brzydocie POLSKICH mężczyzn :)
biedactwa podłapały że o mężczyznach w ogóle :-)

Lunasol

a jak Ci mówiłem, że polskie chłopy są nic nie warte ,to mi nie wierzyłaś.

HRA

Bez przesady.
Z jednej strony rzeczywiście jest tak jak w komentarzu autorki tematu. Ale z drugiej polacy sa uważani za kulturalnych , rodzinnych i dbających o swoje kobiety.
Wiele dziewczyn z różnych krajów , ktore przyjeżdżają do Polski twierdzi że polacy to gentlemani.
Jak widać w Polsce są dwie strony medalu.
Jak i wszędzie zresztą.