7,1 209 tys. ocen
7,1 10 1 208818
6,7 58 krytyków
Drogówka
powrót do forum filmu Drogówka

O brzydocie fizycznej - prymitywne, przaśne, kanciaste mordy, flakowate, odpychające ciała. O brzydocie moralnej i duchowej - jedyne co ich interesuje to:
1. seks - najchętniej z prostytutkami ale za darmo. Seks w brudnych burdelach, w brudnych furgonetkach, tak ohydny, głośny i wulgarny jak to tylko mozliwe. Szambo.
2. forsa - najlepiej uzyskana z łapówek. Szambo.
3. alkohol - pity zawsze, wszędzie i w każdej ilości. Szambo.

I to szambo wylewa sie z tych brzydkich mord przez cały czas, żaden z facetów w tym filmie nie potrafi wymówić najkrotszego zdania baz najohydniejszych ozdobników.

No i szambo na widowni - przez cały czas trwania filmu nieustający szczęśliwy rechot większej części męskiej publiczności. Szambo. Szczerze żaluję, że nie jestem lesbijką.

acomitam

Świat przedstawiony w filmie (tak jak ja sobie go zinterpretowałem) jest mi na raz bardzo bliski i na raz niezwykle daleki. Zgadzam się z Tobą, gdy podkreślasz ukazywane w filmie "szambo", którego niestety/stety doświadczyłem. Skąd bierze się ten bród, prostactwo, agresja i wulgarność? Niewątpliwie to u kogo występuje oraz czy i jak je widzimy, zależne jest od indywidualnej wrażliwości. Choć bardzo staram się uciekać od podziału na mężczyzn i kobiety, to wy - "kobiety" - reprezentujecie o wiele wyższych poziom reagowania na wartości, czy w sferze językowej, czy estetycznej. To uogólnienie mogłoby się wydawać nieuprawnione, ale wszystkie moje doświadczenia na to wskazują! Tyle więc razy, ile odcinam się od napotykanego "szamba", dostrzegam w sobie dany mi z góry pierwiastek kobiecości. Czy to oznacza, że mężczyźnie (tacy jak w "Drogówce") są źli? Dopasowani do siebie samych, dla ciebie zaś czy dla mnie - całkowicie nieprzystawalni, zanurzeni w braku, bez możliwości wypełnienia zawsze otwartej luki na formalne realizowanie dobra. W ten sposób wybiegamy w problem prawdy, która dla "mężczyzn" jest niezależna i oderwana od okrywającej ją powierzchni, przyzwalają oni sobie więc na bycie pijanymi, brudnymi, agresywnymi, wulgarnymi, itd.

acomitam

Zgadzam się w 100% , film filmem.. żal że to prawda w realnym świecie!

comy

i nie dotyczy to tylko policji...

użytkownik usunięty
acomitam

A Ty co? Sięgasz ponad to ,,szambo''? Uważasz się za lepszą od reszty?
Doprawdy nie rozumiem, dlaczego uczepiłaś się akurat- polskich mężczyzn. Ponieważ nie zauważyłam, by w swoich potrzebach, fantazjach czy zachowaniach, różnili się jakoś specjalnie od tych z zagranicy. Może poza tym, ze zwykle są bardziej odpowiedzialni, pracowici i mniej egocentryczni od południowców. Są też od nich mniej namolni. A w przeciwieństwie, od o tych z bliskiego wschodu rozumieją odmowę i nie nagabują natrętnie kobiety, po tym jak kurtuazyjnie zamieniła z nimi 3 słowa...
Wygląd? Cóż... kwestia gustu. Mi osobiście najbardziej podobają się Polacy. Ewentualnie inni mężczyźni z północnej Europy.

ocenił(a) film na 9

uważaj bo jak będziesz tym bułgarom, rosjanom odmawiać to nie zarobisz

ocenił(a) film na 8
acomitam

No chyba nie masz powodzenia i dlatego tak plujesz na facetów!? To tylko film dziewczyno, fikcja.

acomitam

Twoja wypowiedź - szambo...

acomitam

Można powiedzieć, że kobiety to dziwki, tak samo jak to było ukazane w filmie, ale nie powiem bo to nie ładnie i w Polsce kobiety mają status nietykalnych, więc cii,i nic nie mówiłem.

ocenił(a) film na 9
acomitam

Trzeba było w domu obejrzec jeżeli (prymitywna) widownia przeszkadzała. Film świetny fabuła ułożona w całośc, napięcie do końca filmu, jak dla mnie jeden z najlepszych polskich filmów ostatnich kilku lat. Ba, porównując do większości Hollywoodzkich sensacyjnych gniotów, bijący je na głowe. Zajebisty. Oby więcej dobrych polskich filmów!!!!

acomitam

Lepiej uwazaj z takimi stwierdzeniami, bo jesli uwazasz ten film za kompletny obraz polskiego spoleczenstwa to przecietna kobieta - przyjmujac twoj tok myslenia - to albo zarabia tylkiem, albo zdradza faceta z jego wspolpracownikiem, albo jest tak swietojebliwa, ze po chwili zapomnienia probuje niszczyc jakiemus facetowi zycie szkalujac oskarzeniami o gwalt probujac niedopuscic do siebie mysli jaka z niej cichodajka, czy tez gwaltami tlumaczac dziecko niezbyt podobne do rzekomego ojca.
Mowie ci, lepiej sie zastanow czy uzywac tego filmu do oceny polskiego spoleczenstwa :D
Chociaz mozesz tak robic wybiorczo, dowalajac tylko facetom, pomijajac kwestie kobiet ukazanych w tym filmie. Tak czy inaczej sama sie pograzasz, bo zadna sensowna dyskusja sie tu nie rozwinie z takim podejsciem.

ocenił(a) film na 5
acomitam

To film o brzydocie ludzi, zarówno kobiet jak i facetów.

Całkiem sporo facetów pasuje do tego opisu, ale zaskocze Cię - oni mają najlepsze branie, bo kobiety lubią tych niegrzecznych.

P.S. Nie śmiałem się ani razu na tym filmie, to dramat nie komedia. Współczuje gimbusów w kinie, oni śmieliby się nawet na Katyniu.

ocenił(a) film na 7
acomitam

Jesteś pieprzoną feministką.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
acomitam

Jedno wielkie szambo wylewa się z ekranu - to prawda, aż trudno wysiedzieć do końca seansu. Jednak nie zapominajmy, ze to fikcja. Nieprawda od początku do końca. Fantazja reżysera, który postanowił iść na łatwiznę nagromadziwszy w jednym filmie tyle bzdur, chamstwa, wulgarności, przemocy ile się tylko dało licząc na duży zarobek. Zdaje się ( i to jest najgorsze), że się nie przeliczył - frekwencja w kinach jest wysoka, a ocena "dzieła" też niezła.
I tu się muszę z Tobą zgodzić co do tej widowni - jak się okazuje gawiedzi odpowiadają takie "doznania ekranowe". Smarzowski zatem pewnie szybko znajdzie naśladowców...

acomitam

Wiesz narzekasz na polskich mężczyzn i nie dziwię się Tobie, bo mało prawdziwych mężczyzn,
ale sądzisz że kobiety sa takie wartościowe, inteligentne i fajne ?
To czemu najwięcej jest takich, które lecą na chamów, prostaków, wystarczy,
że są bardzo przystojni lub są bardzo wygadani lub egoistycznie władczy lub bogaci ?
Widzą mankamenty, ale liczą że zmienią faceta lub nie chcą widzieć wtedy mankamentów :)
I takich facetów chcą poznawać.
a potem sie dziwią , że kolejny przeciętny lub beznadziejny facet lub związek,
bo są źle traktowane, zdradzane, a facet nawet się nie starał o nie.
Albo płaczą, że zostały wykorzystane :)
A tłumaczą cała swą sytuację czymś tak tandetnym jak jakaś miłostka. Tym jest dla kobiet miłość :):):)
Moja Droga intuicja kobieca jest słabiutka, bo jest instynktem zwierzęcym,
który karze kobiecie szukać jak najlepszych genów za pomocą selekcji naturalnej -
więc zostają wytypowani przeważnie źli faceci.
Ale to jak postrzegają atrakcyjność mężczyzny kobiety także zależy od inteligencji i
poczucia własnej wartości. Bo głupim starcza przystojny lub wygadany lub bogaty
choćby był egoista, pijakiem, zdradzał, oszukiwał itp
Bardzo inteligentne kobiety szukają mężczyzn z klasą na poziomie o silnych i fajnych cechach męskich,
któremu będzie zależało na kobiecie, bo wiedzą że to jest ważne i to sprawia że będzie szczęśliwa i spełniona,
nie ważne dla niej jak wygląda i ile zarabia, bo to schodzi na drugi plan.
Dla takiej kobiety liczą sie cechy jak pewność siebie, zdecydowanie, władczość,
ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, że można na niego liczyć i dąży do celu.
Inteligentny , szarmancki, elegancki, zadbany, namiętny, zaskakujący, wywołujący emocje,
roztaczający pozytywną energię, troskliwy, opiekuńczy, zabawny, otwarty,
mający ciekawe pasje i zainteresowania,mający ambicje, cele.

ocenił(a) film na 9
acomitam

O brzydocie fizycznej - prymitywne, przaśne, kanciaste mordy, flakowate, odpychające ciała. O brzydocie moralnej i duchowej - jedyne co ich interesuje to:
1. seks - najchętniej z prostytutkami ale za darmo. Seks w brudnych burdelach, w brudnych furgonetkach, tak ohydny, głośny i wulgarny jak to tylko mozliwe. Szambo.
2. forsa - najlepiej uzyskana z łapówek. Szambo.
3. alkohol - pity zawsze, wszędzie i w każdej ilości. Szambo.

no tak co innego Bunga bunga w kraju italijcow, pewnie bys tam brala udzial gdyz:

1. wystawne przyjecie a nie jakies ohydne burdele, przystojni wlosi
2. forsa uzyskana z czystych przekretow w bialych rekawiczkach
3. alkohol tylko z najwyzszej polki w kieliszkach od swarowskiego :)

ponoc na wycieczkach sponsorowanych do Dubaju szambo pachnie jak CC No. 5

ocenił(a) film na 9
acomitam

yyyyy :/
reżyser świadomie tak to pokazał, więc powinieneś być gotowy na to przed obejrzeniem filmu, bo mówiono, że film jest taki, zresztą każdy film smażowskiego jest taki (dom zły, wesele)
a jeśli już zdecydowałeś się obejrzeć ten film, to reżyserowi należą się pochwały

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
acomitam

Może jesteś, tyle że jeszcze o tym nie wiesz ;)