Film jest dość ciężki, ponieważ opowiada o życiu wewnętrznym bohaterów. Jest to film o
uczuciu miłości, które z czasem więdnie i zamienia się stopniowo w nienawiść przechodząc
przez uczucie przyjaźni, przywiązania, później wyłącznie przez poczucie lęku przed
samotnością. Temat jest mi bardzo bliski i uważam, iż film jest rewelacyjny. Gra aktorska
nawet dobra. Polecam każdej osobie, która lubi nad filmem pomyśleć. To działo jest dla
koneserów dobrego filmu i książki.
Działo=armata :D Film jest niesamowity, wciągający, pamiętam jak pierwszy raz oglądałem go z wypiekami na twarzy, wtedy wydawało mi się, że to najlepszy film jaki oglądałem (często tak mam, na szczęście). Książka też rewelacyjna. Długo słuchałem tez soundtracka, kiedy słyszałem temat April przed oczami stała mi zawsze scena kiedy April schodzi ze schodów, podchodzi do okna i zaczyna krwawić. Ta i scena kiedy Franki biegnie po jej śmierci przez miasto niesamowicie utkwiły we mnie, wg mnie najlepsze sceny tego filmu.
Gra aktorów tak doskonała, że przecierałem oczy ze zdumienia na wręczeniu Oskarów.