PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419862}

Droga do szczęścia

Revolutionary Road
2008
7,2 129 tys. ocen
7,2 10 1 129257
7,6 61 krytyków
Droga do szczęścia
powrót do forum filmu Droga do szczęścia

Od czasu 'Między słowami' nic tak do mnie nie przemówiło. Kilka filmów po drodze zrobiło wrażenie, ale Revolutionary Road w mojej ocenie to wybitny film. Znowu przyjdzie czekać mi kilka lat na jakieś wybitne dzieło, nie daj Bóg kilkanaście :)
W moim odczuciu film mówi o tym, że człowiek kiedy odpowie sobie na pytanie o sens tego całego bajzlu (czyli życia) i swoją w tym bajzlu rolę, to nie ma drogi odwrotu. Film też ostrzega przed stawianiem sobie takich pytań. Jeżeli człowiek jednak się zgodzi, to tak samo jakby opuścił Egipt i wyruszył do Kanaanu. Może wystraszyć się pierwszego lepszego Egipcjanina i wrócić do niewoli (czyli do bajzlu). I jeszcze - zdaje się - film sugeruje, że nawet jeżeli czlowiek zdecyduje się odpowiedziec sobie na pytanie o bajzel i swoją w nim rolę i postanowi dokonać rewolty, to droga, którą przyjdzie mu pokonać jest właściwie nie do przejścia. W tym sensie film jest bardzo i wulgarnie prawdziwy i nie dający nadziei. Lepiej już powtarzać o pustce niż mieć odwagę nazwać bajzel beznadziejną pustką.