świetny film!! popłakałam się w pewnym momencie, bo trochę mi to przypomina życie moich rodziców. wreszcie ktoś pokazał, jak to w małżeństwie jest naprawdę... bez lukru i zbędnej tandety. myślę, że można było się jeszcze bardziej zagłebić w ich życie i problemy. kate winslet jest wspaniała, dicaprio zresztą też, ale dopiero pod koniec. zakończenie jest trochę banalne, tzn. to że ona umiera. prawdę mówiąc, to jest zbyt łatwe do przewidzenia...
Ten film jest bardzo dobry i bardzo smutny. Wyszłam z kina strasznie przygnębiona. Podobało mi się to, że pokazuje prawdziwe życie. A gra aktorów była naprawdę świetna. Kate należał się Złoty Glob.
też mi się tak wydaje. w sumie nie zamierzałam obejrzeć tego filmu, ale po tym jak Kate dostała nagrodę, stwierdziłam, że chcę zobaczyć czy jej się należała. i teraz już wiem, że tak. zresztą za "the reader" też, bo świetnie wypadła w tamtej roli.
jest smutny, bo np. we mnie znowu obudziły się myśli, że nie chciałabym tak skończyć, jak bohaterowie filmu albo jak moi rodzice - dwie osoby żyjące obok siebie, a nie ze sobą... chyba ten lęk odpycha mnie od poważnych związków. tzn. trudno też myśleć o poważnym związku, kiedy ma się 20-parę lat, ale tak czy inaczej nie wyobrażam sobie tego... i uważam, że dzieci tylko dodatkowo wszystko komplikują, bo jest taki moment (i w filmie i w zyciu), kiedy przestaje się żyć dla siebie, dla małżeństwa i bycia ze sobą, a zaczyna się myśleć o tzw. "dobru dzieci" i zaczynają się wybory, które niekonicznie zawsze dobrze się kończą. i mimo że miało byc dobrze, to dzieci cierpią na tym najbardziej... nigdy nie jest się gotowym na dzieci, ale trzeba być przynajmniej świadomym swoich wyborów i ich konsekwencji.
April naprawdę zaimponowała mi tym, że była gotowa rzucić wszystko i spełnić marzenia męża, bo wiedziała, że to jest szansa na zmianę dla nich wszystkich. Przynajmniej podjęła jakieś działanie, kiedy Frank wolał trwać w tej beznadzieji. A Frank to tchórz, no może nie do końca, ale wybrał łatwiejszą i wygodniejszą opcję. A to nigdy nie przynosi szczęścia...