PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77555
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

Nietypowy film jak na amerykańską produkcję, powiedziałbym wręcz kino offowe przy dzisiejszych tendencjach amerykańskiej kinematografii. Bardzo prawdziwy i przekonywujący, wspaniałe role Viggo i Kodiego,mistrzowska narracja, którą Viggo wprowadza nas w umierający powoli Świat, ale również wspaniałe epizody Charlize Theron, Roberta Duvalla i Guya Pearce. Powiem szczerze takiego filmu o tej tematyce jeszcze nie widziałem, klimatem grozy mogę go tylko częściowo porównać do "28 dni później" i "I am a legend" i to też w niewielkim stopniu, ponieważ tylko The Road ukazuje tak prawdziwie tragedię i ludzkie cierpienie w postapokaliptycznej rzeczywistość, niemoc człowieka w obliczu zagłady oraz jego fizyczne i psychiczne wyniszczenie w powoli umierającym Świecie. Napięcie towarzyszące filmowi jest momentami nie do zniesienia. Ojciec, którego jedyną troską i celem w życiu jest opieka nad ukochanym dzieckiem "jedyne co wiem to, że dziecko jest moim gwarantem, i jeśli nie jest Słowem Bożym to Bóg nigdy nie przemówił" , w momentach krytycznych jest bezradny i poddany zostaje niewyobrażalnym próbom woli "jeśli chodzi o chłopca zadaje sobie tylko jedno pytanie, czy potrafiłbym to zrobić".
Ten film należy do tych ,o których się jeszcze długo myśli po projekcji, chce się o nim mówić, rozmawia z innymi , nie można przejść koło niego obojętnie.
Właśnie jestem w trakcie czytania książki.

ocenił(a) film na 9
eradicatio

doskonale ujete, wlasnie nietypowy film, trudny, zmuszający do myslenia i refleksji nad zyciem!