PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77562
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

Film słaby i czasami irytująco nudny a szkoda bo materiał na film chyba był dobry choć książki nie czytałem.
Sposób pokazania świata i zachowań ludzkich po apokalipsie dosyć sugestywny ale przewidywalny.
Gra aktorska na poziomie może najmłodszy aktor powinien popracować na d scenami z dużą ilością emocji bo był lekko sztuczny.
Ogólnie można oglądać ale raczej przed wieczorem i po dużej kawie.

ocenił(a) film na 7
ador2

Jak to zwykle bywa film nie oddaje w pełni książki, chociaż moim zdaniem i tak jest świetny, ale żeby tego dokonać naprawdę musiałby trwać przynajmniej z 4 godziny. Chwali się, że jednak dosyć dosłownie oddali sceny, które po przeczytaniu książki są dosyć charakterystyczne. Nie zmieniano nic na siłę ale jednak czegoś zabrakło. Książkę przeczytałem dopiero po seansie i jednak warto zrobić to w odwrotnej kolejności.

ocenił(a) film na 4
reese

dla mnie 4/10. zobaczylem go przez przypadek i sie zawiodlem. aczkolwiek film ma wiele plusow jak
przedstawienie ludzkiej psychiki. niestety jednak film jest po prostu nudny.
szkoda swietny pomysl, jednakze wykonanie beznadziejne!

użytkownik usunięty
emu_

Film momentami musiał trochę przynudzać aby pokazać trudy dnia codziennego
naszej dwójki bohaterów, w końcu wiadomo że przez cały czas raczj nie
uczestniczyli by w gonitwach i strzelaninach.
Moim zdaniem te spokojne momenty świetnie budują klimat i atmosferę filmu
,pozwalają się wyciszyć dzięki czemu mocniejsze momenty maja podwójną siłę
rażenia.

użytkownik usunięty

Zgadzam się z przedmówcą.

Może i ten film wydawać się nudny, ale zastanówcie się jak wyglądałoby życie za Ziemi w obliczu tak ogromnej katastrofy? Czy byłoby tak "widowiskowo" jak w "2012"? Czy może raczej tak "nudno" i ponuro jak pokazano to w "Drodze"?
Mnie osobiście powalił ten film swoją realnością. "Droga" skupia się na emocjach i psychice ludzkiej, w szczególności na jej ciemnych stronach. Mimo, że jest to film s-f, nie uświadczysz tu "zajebistych" efektów specjalnych, które stanowią esencję wielu produkcji z tego gatunku. Tu prym wiedzie ponura wizja świata i przeżycia bohaterów, starających się przetrwać horror rzeczywistości, w której się znaleźli. Świetna kreacja Charlize Theron i bardzo dobry Vigo Mortensen (również jego charakteryzacja/wygląd zrobiły na mnie duże wrażenie). Książki niestety nie czytałem, ale nawet jeśli film nie oddaje jej w całości, to i tak uważam go za bardzo dobry obraz. Polecam, choć jednocześnie odradzam oglądanie, jeśli chcecie sobie poprawić humor. Ten film to dramat s-f pełną gębą.

Ode mnie 8/10. Za wstrząsającego kopa, którego dostałem.

Pozdro

użytkownik usunięty

fakt - "droga" wywoluje bardzo negatywne emocje - strach, niepokoj,
smutek, momentami obrzydzenie - wszystko w surowym i przygnebiajacym
klimacie, ale mimo to czuc pozytywnego ducha i film nie zabija w nas
nadzieji na poprawe sytuacji - do konca kibicowalem ojcu i synowi
podczas ich makarbrycznej wedrowki