Film słaby i czasami irytująco nudny a szkoda bo materiał na film chyba był dobry choć książki nie czytałem.
Sposób pokazania świata i zachowań ludzkich po apokalipsie dosyć sugestywny ale przewidywalny.
Gra aktorska na poziomie może najmłodszy aktor powinien popracować na d scenami z dużą ilością emocji bo był lekko sztuczny.
Ogólnie można oglądać ale raczej przed wieczorem i po dużej kawie.
Jak to zwykle bywa film nie oddaje w pełni książki, chociaż moim zdaniem i tak jest świetny, ale żeby tego dokonać naprawdę musiałby trwać przynajmniej z 4 godziny. Chwali się, że jednak dosyć dosłownie oddali sceny, które po przeczytaniu książki są dosyć charakterystyczne. Nie zmieniano nic na siłę ale jednak czegoś zabrakło. Książkę przeczytałem dopiero po seansie i jednak warto zrobić to w odwrotnej kolejności.
dla mnie 4/10. zobaczylem go przez przypadek i sie zawiodlem. aczkolwiek film ma wiele plusow jak
przedstawienie ludzkiej psychiki. niestety jednak film jest po prostu nudny.
szkoda swietny pomysl, jednakze wykonanie beznadziejne!
Film momentami musiał trochę przynudzać aby pokazać trudy dnia codziennego
naszej dwójki bohaterów, w końcu wiadomo że przez cały czas raczj nie
uczestniczyli by w gonitwach i strzelaninach.
Moim zdaniem te spokojne momenty świetnie budują klimat i atmosferę filmu
,pozwalają się wyciszyć dzięki czemu mocniejsze momenty maja podwójną siłę
rażenia.
Zgadzam się z przedmówcą.
Może i ten film wydawać się nudny, ale zastanówcie się jak wyglądałoby życie za Ziemi w obliczu tak ogromnej katastrofy? Czy byłoby tak "widowiskowo" jak w "2012"? Czy może raczej tak "nudno" i ponuro jak pokazano to w "Drodze"?
Mnie osobiście powalił ten film swoją realnością. "Droga" skupia się na emocjach i psychice ludzkiej, w szczególności na jej ciemnych stronach. Mimo, że jest to film s-f, nie uświadczysz tu "zajebistych" efektów specjalnych, które stanowią esencję wielu produkcji z tego gatunku. Tu prym wiedzie ponura wizja świata i przeżycia bohaterów, starających się przetrwać horror rzeczywistości, w której się znaleźli. Świetna kreacja Charlize Theron i bardzo dobry Vigo Mortensen (również jego charakteryzacja/wygląd zrobiły na mnie duże wrażenie). Książki niestety nie czytałem, ale nawet jeśli film nie oddaje jej w całości, to i tak uważam go za bardzo dobry obraz. Polecam, choć jednocześnie odradzam oglądanie, jeśli chcecie sobie poprawić humor. Ten film to dramat s-f pełną gębą.
Ode mnie 8/10. Za wstrząsającego kopa, którego dostałem.
Pozdro
fakt - "droga" wywoluje bardzo negatywne emocje - strach, niepokoj,
smutek, momentami obrzydzenie - wszystko w surowym i przygnebiajacym
klimacie, ale mimo to czuc pozytywnego ducha i film nie zabija w nas
nadzieji na poprawe sytuacji - do konca kibicowalem ojcu i synowi
podczas ich makarbrycznej wedrowki