Niestety...
W piątek rozmawiałem z dzialem dystrybucji Kino Świat. (Zauważyłem, że z ich strony zniknęła data premiery).
Poinformowano mnie, że film trafił do "poczekalni", a oni są na etapie podejmowania decyzji co do sensownej daty premiery.
IMO: dystrybutor dał totalnie dupy - premiera na świecie odbyła się 25 listopada, u nas miała być w połowie lutego. Co to oznacza chyba wszyscy wiemy: każdy kto chciał obejrzał film np. za granicą ;)
Droga nie trafi więc prawdopodobnie do szerokiej dystrybucji i albo:
1: będzie wyświetlana tylko w sieci kin studyjnych
albo
2: wyjdzie tylko na DVD
Ja obstawiam raczej wariant 2.
Paranoja... jeden z lepszych filmów jakie w ostatnim czasie widziałem, a tu takie coś?
Film widziałem niestety tylko w wersji.. hmm.. internetowej, chciałem sprawdzić datę premiery kinowej i widzę takie wieści.. I jak tu chodzić do kina na dobre filmy ;( Pozostaje jedynie Book of Eli, ale z recenzji wnioskuję, że się bardzo nim rozczaruję...
Dziś w kinie pojawił się zwiastun The Road. Kopia w opłakanym stanie pełna zanieczyszczeń i maksymalnie prześwietlona. Mimo to kopie beret tak mocno, że nie dało się wyjść bez gęsiej skórki z sali. Ciekaw jestem co z tego wyniknie bo Kino Świat raczej już ostatecznie olał sprawę. Szkoda, bo zobaczyć coś takiego na wielkim ekranie musi być nie lada przeżyciem :(
W jakim kinie oglądaleś ten zwiastun? Kino Świat miało podjąć decyzję pod koniec lutego nt ewetualnej daty premiery (podkreslam ewentualnej).
No i czy pojawiło się info, kiedy trafi do kin? Typu: wkrotce w kinach, w marcu etc?
Całe szczęście że żyjemy w dobie internetowych możliwości ;)
Film zaczęłam już oglądać, doglądam jak tylko wrócę z pracy.. nie omieszkam podzielić się wrażeniami.
Pozdr.
W przypadku tego dystrybutora to żadne zaskoczenie. Wystarczy sobie przypomnieć, co zrobili z "Paranoid Park" i "Słoniem". Teraz stawiają na wyrafinowane polskie komedie romantyczne i kolejne części "Piły".
Kurde jak tu nie korzystać z "nielegalnego" oglądania jak nasi
dystrybutorzy mają w dupie dobre filmy ..już kilka razy mnie zawiedli i
chyba to się nie zmieni...zapuszczam rapida..niestety...pewnie jak bedzie
superpremiera jakiegoś Ciacha to bedzie o tym głośno..tak jak było z tymi
wszystkimi szmirami polskimi...szkoda
nie ma co narzekać, jakbyś był fanem filmów azjatyckich to dopiero można by było wpaść we frustrację xD
Czytaj może uważniej, kolego;) A najlepiej cały post, a nie tylko jego temat.
Po pierwsze, nie napisałem, że nie trafi do kin. Napisałem, że dystrybutor przesunął datę polskiej premiery na bliżej nieokreslony termin.
Napisałem również, że w takim razie MOIM zdaniem Droga trafi do kin studyjnych albo na DVD.
Napisałem też, że takie info uzyskałem u DYSTRYBUTORA. To chyba wystarczająco dobry informator, nie uważasz, kolego?;)
Porażka. Właśnie rozmawiałem po raz kolejny z dystrybutorem. Potwierdziło się, niestety, wszystko. Piszę niestety, bo wolałbym nie mieć racji. Droga nie będzie wyświetlana w kinach. W tej chwili jest rozważane wydanie DVD - jesienią b.r. (ale nie na 100%). Jeśli wydadzą Drogę na DVD, będzie to "goła" wersja bez żadnych dodatkow - ponieważ cytuję "dodatki kosztują majątek".
Tak więc nie pozostaje nic innego, jak sprowadzić sobie wydanie DVD albo B-R z zachodu.
Na Amazonie DVD kosztuje 19,99$, B-R 23,99. W dodatkach komentarz reżysera, wycięte sceny, dokument o powstawaniu filmu.
Oczywiście na Amazonie nie zamawiajcie:) Tam dostępny jest tylko region 1 (USA i Kanada)
Ja się nie natknąłem w necie na taką listę. Ale za góra 2 tyg będę mieć DVD, więc pewno założę posta.