PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77557
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

pytanie do osób, które widziały i czytały, jak bardzo jedno różni się od drugiego?

jeśli gdzieś na forum jest już podobny temat, prosiłabym o link. nie mam siły przedzierać się przez wszystkie posty.

użytkownik usunięty
zuzens

wlasnie o to chodzi ze film jest wedlug mnie najlepsza ektranizacja ksiazki od kilku ostatnich lat. naprawde warto przeczytac najpierw ksiazke a pozniej obejrzec film, gdyz podczas ogladania niektorzy nie rozumieja watkow w nim zawartych i sa nastawieni do niego pesymistycznie...

ocenił(a) film na 9

Zgadzam się. Od czas LOTR-a nie było lepszej ekranizacji literatury.

zatracony

Nie będę się kopiował więc po prostu wkleję linka do moich wypocin sprzed kilku tygodni. Drogę jak dotąd widziałem trzy razy, pierwowzór czytałem dwa i zdania nie zmieniam - film jako ekranizacja książki jest wg mnie jeśli nie słaby to przynajmniej cholernie nierówny i niepotrzebnie pozmieniany.

http://www.filmweb.pl/topic/1295654/Droga+recenzja+-+spoiler+ksi%C4%85%C5%BCka+f ilm.html

ocenił(a) film na 9
zuzens

Jest kilka różnic, właściwie "pominięć", w sumie nieistotnych dla "substancji" filmu. Przeczytaj książkę, naprawdę warto, ja połknąłem ją w ciągu jednego wieczora....

ocenił(a) film na 7
zuzens

Istotnych różnic nie zauważyłem. Książkę czytałem chyba jeszcze w roku 2008 a film obejrzałem teraz. Na jednym z portali oceniającym książki wyceniłem powieść na 5 punktów w 6-cio stopniowej skali, filmowi natomiast dałem 7. Dodatkowym urokiem filmu była dobra muzyka.

ocenił(a) film na 8
slavko6591

Lepiej najpierw przeczytać książkę czy obejrzeć film?

publow

zawsze lepiej najpierw przeczytac książkę.