PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36365}

Duża ryba

Big Fish
2003
7,6 105 tys. ocen
7,6 10 1 104674
7,4 42 krytyków
Duża ryba
powrót do forum filmu Duża ryba

Wyobraźnia pana Burtona olśniewa, zalewając nas falą piękna, które otacza bohaterów świata tego reżysera. Najlepiej oddał to w Edwardzie Nożycorękim, ale Duża ryba jest jego najlepszym z ostatnich jakie nakręcił. Bardzo dobry Albert Finney, przeciętny Ewan McGregor, fantastyczna Helena Bonham-Carter. Film jakiego się nie zapomina.

ocenił(a) film na 10
Serleena

To jest jeden z moich ulubionych filmów, a Tim Burton-reżyserów. Genialny film, wciagajacy, przepiękna historia, dużo by mówić... Zwykle nie placze na filmach, ale tutaj ciezko mi bylo sie powstrzymac...

__natalia91__

Możliwy SPOILER

Ja tam to się nawet zanosiłem płaczem, mimo iż jestem na ostatnim roku studiów;)Ale zdarzyło mi się to tylko przy tym filmie.Zwykle nie działają na mnie filmy ze smutnym zakończeniem, bo wyczuwam w nich celowość oddziaływania na najprostsze instynkty ludzkie.Jest to dla mnie sztuczne, tak było w przypadku m.in "Człowieka w ogniu", "Titanica" a już taki "Armagedon" to mnie bawił.Tutaj jednak wszystko wydało mi się naturalne, uwierzyłem w głównego bohatera- poddałem się emocjom i magii.W gruncie rzeczy film ten nie jest ani trochę smutny, jest afirmacją życia,po jego obejrzeniu chodziłem rekordowo długo z dobrym humorem:)

ocenił(a) film na 10
bilbul

tak, niby wszystko jest tak nieralne, a jednak realne.
i na koniec kręci się łza

ocenił(a) film na 10
Przyjmie_role_mima_w_tea

Film stwarza wrażenie bajki. Opowieści Edwarda Blooma wyjęte jakby z baśni. Ale zapewne o to chodziło. Klimat, wprost wspaniały. Dobrze że są takie filmy.

ocenił(a) film na 10
Serleena

Dokładnie! Tim Burton jest ogólnie rewelacyjny,a ten film to godne dzieło mistrza.

ocenił(a) film na 8
amy_woker

To jest ten jeden z nielicznych filmów ,który nie każdy zrozumie. Który odziałowuje tylko na niektórych,wrażliwych ludzi.Naprawdę,znam takich ,którzy by sie przy tym nudzili.A to jest coś co zmienia ludzi,potrafi nad oderwać od codziennego życia i zapomnieć choć na chwilę.Zobaczyć ten inny świat w którym moim zdaniem każdy powinien życ.

ocenił(a) film na 9
Emiliada

Tak ja też uważam,że ten film jest świetny. Bardzo mnie wzruszył.
"znam takich ,którzy by sie przy tym nudzili." ja też... musiałam z takimi prymitywami ( gadającymi o pierdołach ) oglądać.

ocenił(a) film na 9
pam

film jest naprawde fantastyczny, podobała mi sie kazda sekunda tego filmu, ale jedna rzecz mi psuła jego słodycz, to jest postać syna-willa, miernota straszna, do tego przypominał mi playboya z mody na sukces... nie miłe skojarzenie, za które tylko 9/10