PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5228}

Duch

Poltergeist
1982
6,9 39 tys. ocen
6,9 10 1 39268
6,4 29 krytyków
Duch
powrót do forum filmu Duch

Film OK -6/10

ocenił(a) film na 6

Akcja dzieje się bardzo szybko, niesamowity klimat 80s też jest no i popis różnych efektów specjalnych. Aktorzy bardzo dobrze wcielili się w swoje role, muzyka jest niezła, praca kamery bardzo dobra. Ale jak dla mnie drobnym minusem jest zbytnie uatrakcyjnienie. I niestety mocnych momentów nie uświadczymy wiele, w końcówce i pamiętna scena z lustrem. No i czasem jest nieco zbyt familijnie. Ale film jak na horror jest niezły -6/10.

Goro_Gondo

Film oglądałem dość dawno, dlatego nie pamiętam wszystkich detali, ale pozwolę sobie przypomnieć moją opinię na forum pod filmem z 7 stycznia 2011:

[ 4/10 Niestety nie przypadło mi do gustu to kino familijne z elementami fantasy (horror?!).

Być może dla niektórych ten film ma magię i czują do niego sentyment, ale obiektywnie nie polecam poszukiwaczom mocnego dreszczowca, nawet zastanawiam się czy tego filmu nie określiłbym jako "horror dla całej rodziny", a nawet czy nie dopuściłbym do jego transmisji podczas godzin.... popołudniowych. ]

Co jeszcze dodałbym dzisiaj?

Czuć tu niewątpliwie pomocną rękę Stevena Spielberga, dużo w filmie baśni, dużo elementów kina dla najmłodszych, co nie umniejsza faktom, że odcisnął dość istotny ślad dla światowego kina nie tylko grozy.

PS: Bardzo się cieszę, że jest taki kanał telewizyjny jak TCM gdzie można obejrzeć stare i dobre produkcje, ostatnio emitował kilka części "Ducha" który mnie osobiście nie zachwycił, ale przede wszystkim cieszę się, że są ludzie oglądający ten kanał telewizyjny, bo niektórych produkcji zwyczajnie nigdzie indziej niż na TCM się dziś w Polsce nie zobaczy. Przekonałem się o tym sam i bardzo dużo ocenionych przeze mnie dzieł zobaczyłem właśnie dzięki tej nieocenionej stacji telewizyjnej. Klasykę zobaczyć można dziś praktycznie tylko tam. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
poland7

Tak, widać ewidentnie rękę Spielberga. Ten romantyzm... W godzinach popołudniowych raczej nie, bo w finale są te wyskakujące trumny i trupy (wiele szkieletów ponoć było prawdziwych, ile w tym prawdy nie wiem). Duch II i III właśnie w TCM obejrzałem i nawet nagrałem, z tym, że na video. Filmy tylko trochę gorszę od oryginału.